Понад 500 тис. е-рецептів виписано на антибіотики

23 Січня 2023 10:34 Поділитися

З 1 серпня 2022 р. лікарі виписали вже більш як 500 тис. електронних рецептів на антибіотики. Про це повідомила пресслужба МОЗ України.

Безконтрольне споживання антибіотиків призводить до розвитку антибіотикорезистентності, внаслідок якої, за даними ВООЗ, у світі щороку помирає близько 700 тис. людей.

«Нові можливості електронної системи охорони здоровʼя, зокрема електронний рецепт на антибіотики, прищеплюють пацієнтам дбайливе ставлення до свого здоров’я, а лікарям надають можливість працювати більш сучасно та ефективно, — прокоментувала заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. — Слід зазначити, що без належного контролю всі рецептурні ліки можуть нести загрозу для життя і здоров’я пацієнта, оскільки мають серйозні клінічні ризики. Вживати такі препарати необхідно винятково за призначенням лікаря та обовʼязково дотримуватися його рекомендацій. Саме тому ми рухаємося далі та плануємо з часом посилювати контроль за відпуском рецептурних ліків в Україні».

Електронний рецепт можна отримати в будь-якого лікаря незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне — безпечного отримання потрібних ліків. 

Функціонал електронного рецепта також дозволяє зробити частковий відпуск лікарських засобів і розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно. Фармацевтичний працівник поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та зазначить кількість відпущеного препарату.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті