Чому серед працівників аптек збільшується частка жінок?

27 Січня 2023 12:31 Поділитися

Чи означає висока частка жінок серед працівників аптек, що чоловіки уникають цієї професії? Учені з Університету Цюриха (Universität Zürich) розробили відповідну теорію на основі гендерних досліджень і виявили, що співвідношення за статями осіб, які практикують ту чи іншу професію, впливає на вибір тих, хто потенційно може поповнити когорту фахівців (Block P. et al., 2023).

У статті, опублікованій у журналі «Social Networks», йдеться про сегрегацію за ознакою статі, що базується на професійних характеристиках та винагороді. Так, чоловічими навичками вважають, зокрема, математичні здібності та фізичну силу, у той час як жіночими — товариськість та креативність. До того ж дискримінація під час прийому на роботу та просування по службі заважає жінкам займати вищі керівні посади (скляна стеля) та, навпаки, заохочує чоловіків досягати кар’єрних висот (скляні ліфти). Тож у більшості західних країн гендерний розрив в оплаті праці становить 15%.

Але є професії, у яких співвідношення статей значно змінюється з часом, при цьому одночасних змін у профілях навичок або вимогах під час вступу до навчальних закладів не відбувається. Така динаміка характерна для учителів, фармацевтів та бухгалтерів. За кілька десятиріч домінування у цих сферах чоловіків змінилося на жіноче.

Швейцарські вчені спробували вивчити цю закономірність. У своєму дослідженні вони виходили з того, що чоловіки справді часто залишають роботу, на яку переходять жінки. За допомогою математичного моделювання вони порівняли дві гіпотетичні професії, ідентичні в усіх відношеннях, за винятком частки жінок: в одній вони становили 25% робочої сили, в іншій — 75%. Імовірність того, що чоловіки залишаться в професії, є приблизно вдвічі нижчою за 75% представленості жінок, ніж за 25%, за інших рівних умов — суттєвий ефект у порівнянні з іншими параметрами моделі.

Якби на зміну місця роботи впливали лише специфічні її характеристики, такі як зарплата, гнучкість або характеристики роботи, гендерна сегрегація була б набагато меншою, зазначив автор дослідження. «Свідомо чи несвідомо чоловіки (і жінки теж) уникають занять, у яких домінує протилежна стать», — резюмував Пер Блок з Університету Цюриха.

Найближчими роками в аптеках здебільшого така ситуація збережеться, враховуючи гендерний склад абітурієнтів фармацевтичних закладів вищої освіти та зарплатну політику компаній.

За матеріалами www.sciencedirect.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті