Вакцинація населення в аптеках: внесено зміни до кваліфікаційних характеристик фармацевтів

Наказом МОЗ України від 25.01.2023 р. № 138 внесено зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», якими доповнено повноваження фармацевтів, клінічних фармацевтів та фармацевтів-косметологів.

Так, на них покладається обов’язок з організації і проведення профілактичних щеплень, що включає:

  • проведення медичного огляду перед щепленням;
  • здійснення діагностики та нагляду за побічними реакціями/дією лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів.

У зв’язку із цим до представників цих професій висувається вимога щодо вивчення правил оформлення медичної документації, у тому числі в електронній формі, а також нормативно-правових актів у сфері вакцинопрофілактики населення, у разі проведення профілактичних щеплень.

Нагадаємо, що у 2021 р. в Києві проводився пілотний проєкт з вакцинації населення від грипу в аптечних закладах. За 5 днів його роботи щеплення отримали 1714 українців. Однак тоді попередній огляд громадян перед щепленням проводили лікарі в приміщенні аптеки.

Після завершення пілотного проєкту МОЗ розпочало роботу над нормативно-правовим врегулюванням проведення щеплень на базі аптек.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті