Загальні потреби для відновлення української медичної інфраструктури вже оцінюються у 6,4 млрд дол. США

З початку активної стадії війни рф завдала суттєвої шкоди системі охорони здоров’я. Найбільших руйнувань зазнала медична інфраструктура на територіях 5 областей: Донецької, Харківської, Миколаївської, Чернігівської та Київської.

Також наразі залишається складною ситуація з медичною інфраструктурою в Луганській обл. «Україна фактично не має доступу до медичних закладів на цій території та не може повноцінно оцінити ступінь руйнувань. Однак, попри щоденні обстріли та виклики, з якими стикається медична система, за допомогою міжнародних партнерів країна вже працює над відновленням медичної інфраструктури від наслідків війни», — зазначають у МОЗ України.

Наразі при МОЗ створено Проєктний офіс із відновлення системи охорони здоровʼя. Його основна мета — підтримувати та координувати впровадження реформи та заходів з відновлення.

Як зазначається в повідомленні, загальні потреби для відновлення медичної інфраструктури вже оцінюються у 6,4 млрд дол. США та, аби відновити загалом систему охорони здоровʼя відповідно до кращих європейських практик, необхідна сума у понад 15 млрд дол.

Для того, щоб відновлення відбувалося комплексно, МОЗ розроблено проєкт Плану відновлення медичної інфраструктури.

План відновлення загалом поділено на 3 блоки:

  • перший блок інтегрований у воєнні реалії та стосується забезпечення медичної допомоги, відновлення медичних послуг на деокупованих територіях. Сюди включено моніторинг пошкодженої інфраструктури та розробку подальших планів для відновлення;
  • другий блок — це безпосередньо відновлення медичної інфраструктури, яка пошкоджена або зруйнована окупантами. На цьому етапі відбуватиметься не лише відбудова медичних закладів, а й посилення реабілітаційних послуг, надання послуг з охорони психічного здоровʼя, гармонізація законодавства з актами ЄС тощо;
  • третій блок передбачатиме модернізацію медичної системи відповідно до кращих світових практик. У цей етап закладено підвищення якості медичної допомоги та розвиток кадрового потенціалу.

Нагадаємо, як раніше інформувало МОЗ, станом на 30.01.2023 р. у Херсонській обл. зруйновано 27 закладів охорони здоров’я та 77 зазнали пошкоджень.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті