Угорські дослідники розробили систему перевірки взаємодій дієтичних добавок з ліками

23 Лютого 2023 1:02 Поділитися

Дослідники з біотехнологічної компанії «Charles River Laboratories Hungary Kft.» та Університету Сегеда (Szegedi Tudományegyetem — SZTE) розробили процедуру дослідження взаємодії дієтичних добавок та ліків у рамках проєкту, який проводився за підтримки Національного офісу досліджень, розвитку та інновацій (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal — NKFIH).

Метою проєкту, розпочатого у 2019 р., було створення комплексного пакета послуг та інформаційної бази, яка сприяє ідентифікації білків-транспортерів, що відіграють роль у перетворенні та засвоєнні в організмі інгредієнтів дієтичних добавок та рослинних препаратів. На основі цих даних проаналізовано взаємодію різних сполук з ліками. Розроблені високопродуктивні системи придатні для тестування абсорбції та лікарської взаємодії амінокислот, вітамінів та інших біологічно активних речовин.

Для зручності використання підготовлено базу даних з інформацією про результати застосування різних відомих компонентів дієтичних добавок разом з ліками. Результатом взаємодії може бути зниження чи підвищення ефективності фармакотерапії та/або різні побічні дії.

Загальна вартість проєкту становила 1,389 млрд форинтів (приблизно 142 млн грн), з яких близько 642 млн форинтів було покрито завдяки підтримці NKFIH.

За матеріалами www.criver.com; u-szeged.hu; szeged.hu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті