21 торгова назва імуносупресивних препаратів увійшла в «Доступні ліки»

27 Лютого 2023 12:43 Поділитися

Лікарські засоби для пацієнтів у посттрансплантаційний період додано в оновлений Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (далі — Реєстр). Про це повідомила пресслужба Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Новий Реєстр, затверджений наказом МОЗ України від 21.02.2023 р. № 351, набув чинності 27 лютого 2023 р.

Загалом до програми реімбурсації включено 21 торгову назву імуносупресивних лікарських засобів. 15 з них повністю безоплатні, 6 — з частковою доплатою.

«Особи в пострансплантаційний період звертаються до трасплант-координаторів в трансплантаційних центрах, щоб отримати призначення лікарських засобів та рецепти за програмою реімбурсації. Лікарські засоби за такими рецептами можна отримати в аптечних закладах, які уклали договір з НСЗУ», — інформують в службі.

Важливо. Рецепти за програмою реімбурсації виписуються лікарями за міжнародною непатентованою назвою із зазначенням форми випуску та курсу лікування, а пацієнти в аптечних закладах обирають ті торгові назви, які їм потрібно.

Як особам у трансплантаційний період отримати лікарські засоби?

  • Після трансплантації пацієнту в трансплантаційному центрі підбирають підтримувальну медикаментозну терапію. Трансплант-координатор вносить медичну інформацію до електронної системи охорони здоров’я, створює план лікування, виписує електронний рецепт та дає направлення на планове обстеження через 3 міс для визначення необхідності зміни плану лікування;
  • через 3 міс після трансплантації пацієнт здає аналізи. Трансплант-координатор на основі показників аналізів визначає потребу в зміні курсу лікування або виписує новий рецепт за діючим планом лікування. Для підбору нового курсу лікування пацієнта направляють в стаціонар;
  • якщо пацієнт вже має підібрану терапію (через 6–12 міс після трансплантації), то він має звернутися до транслант-координатора з випискою або призначенням лікарських засобів. На підставі виписки зі стаціонару або плану лікування координатор повторно призначить ліки за програмою реімбурсації та випише електронний рецепт. Лікарський засіб, дозування та курс лікування встановлюються на основі первинного призначення в плані лікування.

Пацієнти, яким проводили трансплантацію за кордоном і які мають на руках підтверджувальні документи, мають звернутися до трансплант-координатора в трансплантаційний центр.

За матеріалами www.facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті