Чи є корисним інтенсивний контроль АТ для судин мозку? Дослідження

02 Березня 2023 3:11 Поділитися

Яка тактика є більш перспективною з огляду на покращення стану органів-мішеней при артеріальній гіпертензії (АГ) — інтенсивний чи стандартний контроль артеріального тиску (АТ)? Таке питання вирішували дослідники, використавши мікроструктурні біомаркери захворювання дрібних судин, такі як ураження білої речовини головного мозку, фракційна анізотропія, середня дифузія та церебральний кровотік. У статті, нещодавно опублікованій в «JAMA», представлено результати рандомізованого клінічного дослідження за участю 458 осіб (Rashid T. et al., 2023).

Вони свідчать, що інтенсивне лікування АГ було пов’язане з більш повільним прогресуванням уражень білої речовини та покращанням церебрального кровотоку в ділянках, які можуть бути вразливими до підвищеного АТ.

Дослідження систолічного АТ (Systolic Blood Pressure Intervention Trial — SPRINT) — це багатоцентрове рандомізоване клінічне дослідження, в якому порівнювали інтенсивний контроль систолічного АТ (САТ) (цільове значення САТ <120 мм рт. ст.) зі стандартним контролем (цільове значення САТ <140 мм рт. ст.) серед учасників віком 50 років і старше з АГ без цукрового діабету чи інсульту в анамнезі. Загалом 670 і 458 учасникам проведено магнітно-резонансну томографію (МРТ) головного мозку на початковому та контрольному етапі, відповідно, вони і складають когорту для аналізу за результатами практично 4-річного спостереження.

З початку дослідження 355 учасників дотримувалися інтенсивного контролю САТ, а 315 — стандартного. Аналіз даних МРТ свідчить, що перша тактика порівняно з другою була пов’язана з більш повільним прогресуванням пошкодження білої речовини (white matter lesions — WML), покращанням показників дифузійно-тензорної томографії, фракційної анізотропії та церебрального кровотоку у кількох ділянках головного мозку, які є найбільш вразливими до підвищення АТ.

Загалом отримані результати узгоджувалися з попередніми висновками інших досліджень. Раніше повідомлялося про зменшення прогресування уражень білої речовини завдяки інтенсивному контролю АТ у таких дослідженнях:

– INFINITY (Intensive Versus Standard Ambulatory Blood Pressure Lowering to Prevent Functional Decline In the Elderly);

– PRESERVE (How Intensively Should We Treat Blood Pressure in Established Cerebral Small Vessel Disease);

– PROGRESS (Perindopril Protection Against Recurrent Stroke Study);

– ACCORD-MIND (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes Memory in Diabetes) та інших.

Тож результати SPRINT підтверджують гіпотезу про те, що інтенсивний контроль АТ має корисні зв’язки з біомаркерами захворювання дрібних судин. Конкретні ділянки демонструють вищу чутливість, що може бути корисним для відстеження стану дрібних судин у майбутніх дослідженнях.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті