Впровадження системи 2D-кодування ліків: консультації МОЗ з бізнесом тривають

Регулювання фармацевтичної галузі в Україні поступово переходить на стандарти ЄС. У 2022 р. Парламент ухвалив новий Закон України «Про лікарські засоби», який, зокрема, спрямований на запобігання обігу фальсифікованих ліків.

Одним з кроків на цьому шляху стане впровадження системи верифікації препаратів в Україні шляхом 2D-кодування.

Так, Міністерство охорони здоров’я України спільно з  проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development, — USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed) розробили дорожню карту із запуску цієї системи в Україні, яку було презентовано представникам виробників лікарських засобів та бізнес-асоціацій минулого року.

Цього разу зупинилися на її деталізації. Так, на 2023 р. заплановано:

  • підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між МОЗ України та суб’єктами ринку;
  • фіналізацію та прийняття урядової постанови щодо регулювання питання верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням;
  • створення Національної організації верифікації лікарських засобів;
  • комунікацію з Єврокомісією щодо приєднання до Єврохабу.

На запит МОЗ України також було надано відповіді на питання, що виникли в процесі роботи над проєктами документів, Європейською медичною організацією з верифікації (The European Medicines Verification Organisation — EMVO).

«Підроблені лікарські засоби є проблемою в усьому світі, що створює значну загрозу здоров’ю та безпеці людей. Міністерство охорони здоров’я підтримує впровадження надійної та ефективної системи, що дозволить запобігти надходженню підроблених ліків на ринок», — підкреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час онлайн-зустрічі з представниками профільних асоціацій та стейкхолдерами щодо впровадження системи 2D-кодування ліків.

Консультації з учасниками ринку з метою імплементації якісної і дієвої системи 2D-кодування ліків в Україні триватимуть. «Для впровадження нової системи верифікації ліків потрібна якісна організаційна підготовка як з боку держави, так і з боку бізнесу. Тож, спільна робота триває. Це дуже важливий інструмент у багатьох країнах для гарантування якості препаратів і запобігання розповсюдженню фальсифікату», — прокоментувала заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті