Міністерство фінансів підсумувало, скільки коштів витрачено на охорону здоров’я у 2022 р.

Міністерство фінансів України звітує про видатки на охорону здоров’я у 2022 р. Так, вони становили 215,3 млрд грн, у тому числі видатки державного бюджету разом з трансфертами — 187,2 млрд грн. Зокрема, на реалізацію програми медичних гарантій (ПМГ) було спрямовано 146,3 млрд грн:

  • 143,9 млрд грн — на оплату медичних послуг;
  • 2,4 млрд грн — на реімбурсацію лікарських засобів, що застосовуються при серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті, хронічних хворобах дихальних шляхів, розладах психіки та поведінки. Препарати з повним або частковим відшкодуванням їх вартості отримали понад 3,8 млн осіб.

Залучення міжнародної фінансової допомоги сприяло стабільному фінансуванню ПМГ та, відповідно, дозволило своєчасно виплачувати заробітну плату понад 500 тис. працівникам медичних закладів.

Так, за даними Національної служби здоров’я України, у минулому році середня заробітна плата працівників закладів охорони здоров’я становила 14,3 тис. грн, що на 21% більше, ніж у 2021 р. та у 1,5 раза більше, ніж у 2020 р.

Найбільше зросла середня заробітна плата лікарів. Вона становила 21 тис. грн (на 36% більше, ніж у 2021 р. та у 1,7 раза більше, ніж у 2020 р.). У середнього медичного персоналу також зросла середня заробітна плата, яка становила близько 15 тис. грн (на 25% більше, ніж у 2021 р. та у 1,5 раза більше, ніж у 2020 р.).

Найвищою є середня заробітна плата працівників закладів екстреної медичної допомоги — 17,8 тис. грн, у них лікарі отримують близько 26 тис. грн, середній медичний персонал — 20 тис. грн.

Окрім того, з державного бюджету спрямовано:

  • 11,6 млрд грн — для забезпечення заходів громадського здоров’я (здійснення державного інфекційного контролю та епідемічного нагляду, лабораторні, інструментальні та діагностичні дослідження і випробування).
  • 8,6 млрд грн — централізована закупівля лікарських засобів та медичних виробів, високовартісного медичного обладнання для оснащення закладів охорони здоров’я.

За матеріалами mof.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті