У медичний обіг вводиться вакцина проти малярії з ефективністю, що перевищує цільовий показник ВООЗ

Гана офіційно стала першою країною, яка схвалила вакцину проти малярії, розроблену вченими з Оксфордського університету (University of Oxford). Регулятор африканської держави схвалив вакцину до завершення її розгляду Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). У 2021 р., за оцінками ВООЗ, загалом 5,3 млн випадків малярії в Гані призвели до приблизно 12 500 смертей.

Препарат, відомий як вакцина проти малярії R21/Matrix-M, досяг 77% ефективності протягом 12 міс спостереження у дослідженні ІІb фази. Згідно із цими результатами це перша вакцина проти малярії, яка досягла цільового показника ефективності ВООЗ у 75%. Проте останні дані щодо неї ще не опубліковано. На відміну від оксфордської, перша протималярійна вакцина у тій самій віковій групі, згідно з реєстраційною інформацією, має ефективність, що не перевищує 51%.

Дослідження тривають

Вакцину виготовляють з використанням ад’ювантної технології Novavax під назвою Matrix-M. Ця технологія також була успішно використана у вакцині Novavax проти COVID-19 і є ключовим компонентом інших продуктів, що знаходяться на стадії розробки. Згідно з нещодавньою заявою Оксфордського університету, це малодозова вакцина, яку можна виробляти в «масових масштабах і за помірну вартість». Схвалення поширюється на дітей віком 5–36 міс, які стикаються з найвищим ризиком смертельних випадків від малярії. R21/Matrix-M все ще вивчають у ІІІ фазі випробувань у Буркіна-Фасо, Кенії, Малі та Танзанії. Дані очікуються пізніше цього року.

Згідно з даними дослідження, опублікованими у 2022 р., оксфордська вакцина R21/Matrix-M була ефективною на 78% у профілактиці малярії (Datoo M.S. et al., 2022).

Найперша вакцина вже прекваліфікована

Нещодавно, у липні 2022 р., прекваліфікацію ВООЗ отримала перша у світі вакцина проти малярії від «GlaxoSmithKline Biologicals SA». Європейським агентством з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) під торговою назвою Mosquirix її схвалено до застосування у дітей віком 6 тиж — 17 міс. Режим введення передбачає три дози з інтервалом 1 міс та 4-ту — через 18 міс після 3-ї.

Mosquirix — це прееритроцитарна вакцина, призначена для обмеження здатності P. Falciparum інфікувати, дозрівати і розмножуватися в печінці, викликаючи гуморальний та клітинний імунітет до циркумспорозоїтного білка, який міститься на поверхні спорозоїтів. Вакцина також індукує антитіла проти поверхневого антигену гепатиту В (анти-HBs-антитіла) і містить сапоніни (Quillaja saponaria Molina) у якості ад’юванта.

Вакцина від «GlaxoSmithKline» вже доступна у Мальваї, Кенії та Гані з 2020 р. завдяки пілотній програмі ВООЗ. Додатково компанія нещодавно уклала контракт на постачання 18 млн доз із Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) на суму 170 млн дол. США протягом наступних 3 років.

За матеріалами www.africanews.com; www.who.int; www.gsk.com; www.fiercepharma.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті