Чи достойну заробітну плату отримують фармацевти в Україні?

Повномасштабне вторгнення рф в Україну зумовило значний спад економіки. За підсумками 2022 р. реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) зменшився на 29,1% порівняно з 2021 р. При цьому інфляція становила 26,6%. Також суттєво знизилися доходи та заробітні плати. Значного пожвавлення економіки не очікується і у 2023 р. За прогнозами Національного банку України (НБУ), зростання ВВП у 2023 р. становитиме лише 0,3%, втім інфляція протягом року буде поступово сповільнюватися та на кінець року вийде на показник 18,7%. Щодо доходів населення у 2023 р., то НБУ прогнозує активне зростання номінальних доходів, однак реальні підвищуватимуться повільно внаслідок значної інфляції.

За даними Державної служби статистики України, номінальна середня заробітна плата в Україні за підсумками 2022 р. становила 14 860 грн, а у сфері охорони здоров’я —14 015 грн, при цьому зниження середньої зарплати фіксується лише у ІІ кв. 2022 р. У подальшому вона зростала і на кінець року у ІV кв. становила для всієї України 16 477 грн, що на 8% більше, ніж за аналогічний період 2021 р. У сфері охорони здоров’я середня заробітна плата у ІV кв. становила 15 043 грн, що на 17,8% більше, ніж у ІV кв. 2021 р.

Відповідно до бюджету на 2023 р. номінальна середня зарплата має зрости до 18 261 грн. Однак внаслідок значної інфляції реальна зарплата зросте лише на 1,4%.

Щодо зарплати фармацевтів, то, як відомо, 13 січня під час засідання Уряд прийняв постанову № 28, якою встановлено базові гарантії щодо розміру мінімальної зар­плати медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я на 2023 р.

Так, у 2023 р. мінімальний рівень заробітної плати, гарантований державою медикам, які працюють повний робочий день, становить: для лікаря, фармацевта та фахівця з реабілітації — не менше 20 000 грн, медичної сестри/брата — не менше 13 500 грн.

Однак варто розуміти, що це мінімальний рівень, встановлений для фармацевтів і медиків комунальних та державних закладів і не поширюється на працівників приватного сектору. При цьому в Україні більшість аптечних точок є саме приватними.

Водночас, за інформацією порталу www.work.ua, оприлюдненою у квітні 2023 р., середня заробітна плата в Украї­ні, розрахована на основі даних з 80 106 вакансій, становить 15 492 грн.

При цьому фармацевт в Україні в середньому заробляє 17 000 грн. Для розрахунку використовувалася медіана заробітних плат за даними з 886 вакансій, розміщених на сайті Work.ua за останні 3 міс із заголовком «Фармацевт» і за схожими запитами-синонімами: «Провізор», «Pharmacist», «Першостільник» та ін. Найбільше заробляють фармацевти з Києва та Дніпра (інфографіка).

Водночас, за інформацією порталу www.work.ua, середня зарплата, яку вказує фармацевт в Україні, становить 15 000 грн. Для розрахунку використовувалася медіана заробітних плат за даними з 448 резюме, розміщених на порталі за останні 3 міс із заголовком «Фармацевт» і за схожими запитами-синонімами: «Провізор», «Pharmacist», «Першостільник» та ін.

Рівень отримуваної та бажаної зарплат залежить від регіону.

Нещодавно ми проводили опитування серед наших підписників у соціальних мережах щодо фактичної та очікуваної заробітної плати фармацевтів в Україні. Більшість респондентів відповіли, що отримують менше 14 тис. грн, але хотіли б отримувати понад 18 тис. грн.

У свою чергу, фармацевти зазначають, що фактично отримувана заробітна плата значно відрізняється від статистичних даних. При цьому, за повідомленнями деяких фармацевтичних працівників, зарплата встановлюється далеко не за передбачену державою норму годин роботи. Вони працюють до 200 год на місяць, а то і більше, щоб отримати вказану суму. А деякі фармацевтичні працівники взагалі отримують лише 8 тис. грн.

Також ми провели опитування щодо структури заробітної плати та її залежності від виконання планів продажу. І більшість опитуваних відповіли, що отримують фіксовану ставку + відсоток від продажу (у разі виконання плану). Також нам повідомляють про системи штрафів для фармацевтів.

Загалом можна зробити висновок, що за статистикою середня зарплата фармацевтів є нижчою за середню заробітну плату в країні, а в реальності вони отримують ще менше. Це дуже сумні факти, адже фармацевт в аптеці — це не продавець, а кваліфікований спеціаліст, який надає фармацевтичні послуги пацієнтам, тож, і рівень оплати праці має бути відповідним. І якщо для фармацевтичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я Уряд встановив базові гарантії розміру мінімальної зарплати на 2023 р., то працівники приватного сектору в цьому плані лишаються незахищеними. Тож, хотілося б, щоб власники аптек добровільно дотримувалися цих регуляцій та встановлювали достойну оплату праці фармацевтів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Інна 02.05.2023 12:44
А реально-фармацевт отримує мінімальну ставку,усе інше у конверті і за відробленних 200 годин.Тож зарплата фармацевта ,-це 6000 грн.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті