Голова Всесвітньої медичної асоціації пропонує створити резерв ліків для ЄС

01 Травня 2023 2:11 Поділитися

Зважаючи на дефіцит окремих ліків, голова Всесвітньої медичної асоціації (World Medical Association) Френк Монтгомері (Frank Ulrich Montgomery) закликав створити загальноєвропейський резерв лікарських засобів. Про це повідомили видання німецької «Funke Group», що провели інтерв’ю з Ф. Монтгомері, рентгенологом за фахом. Менше тижня тому федеральний уряд Німеччини офіційно визнав нестачу антибактеріальних засобів у рідких формах. На основі цього державні органи влади можуть дозволити оптовим та роздрібним постачальникам відхилятися від вимог закону про лікарські засоби (Arzneimittelgesetzes — AMG) в окремих випадках. Після цього деякі федеральні землі, зокрема, Північний Рейн-Вестфалія та Баварія, дозволили імпорт препаратів, що не мають дозволу на маркетинг у країні.

Причина нестачі ліків, що погіршується протягом останніх 10 років, полягає в неправильно встановлених економічних стимулах у фармацевтичній промисловості, вважає Ф. Монтгомері. Масові продукти поза патентним захистом мають низьку маржинальність, і галузь переносить виробництво в країни з більш низькими затратами, такі як Китай чи Індія. «Якщо там згорів завод, не вистачає діючої речовини або є дефекти якості — раптом у всьому світі не вистачає ліків», — пояснив він.

Очільники галузі, зокрема, міністр охорони здоров’я Баварії Клаус Холечек (Klaus Holetschek), також звертаються до страхових компаній з проханням полегшити фармацевтам внутрішньоаптечне виробництво антибіотиків. «Я прошу медичні страхові компанії не відмовляти в будь-яких додаткових зборах або відшкодуваннях на даний момент і згодом не вимагати повернення будь-яких платежів, які вже були здійснені, якщо фармацевти замінять прописаний, але недоступний антибіотик у рідкій формі препаратом, який вони зробили самі, — зазначив К. Холечек. — Якщо готового лікарського засобу немає, то має бути можливість відпускати антибіотик у рідкій формі, вироблений в аптеці, без перевиписування рецепта».

Також минулого тижня педіатри кількох європейських країн написали листи міністрам охорони здоров’я та засудили відсутність дитячих ліків. Здоров’я дітей та молоді «під загрозою по всій Європі», — підкреслили вони.

Раніше повідомляли, що в рамках реформи європейського фармацевтичного законодавства у ЄС буде створено список критично важливих лікарських засобів.

За матеріалами www.tagesschau.de; www.bayerische-staatszeitung.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті