Як отримати медичну допомогу та рецепти на ліки внутрішньо переміщеним особам: роз’яснення МОЗ

02 Травня 2023 12:30 Поділитися

МОЗ оприлюднено рекомендації щодо того, як своєчасно отримати медичну допомогу внутрішньо переміщеним українцям та, зокрема, електронний рецепт на лікарські засоби.

Для отримання е-рецепта на ліки не потрібно укладати чи мати активну декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Тобто українці, які змінили місце свого проживання чи втратили звʼязок зі своїм сімейним лікарем, можуть отримати електронний рецепт у будь-якого лікаря в закладі, який доступний для них за місцем перебування. Важливо лише бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Це проста процедура, яку швидко може здійснити будь-який лікар. Для цього під час візиту до лікаря необхідно мати:

  • документ, що посвідчує особу (це може бути внутрішній паспорт, посвідка тощо);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків, якщо такий було присвоєно, або документ про відмову від його присвоєння.

Для реєстрації дитини — свідоцтво про народження та документи, що посвідчують особу законного представника (батька чи матері).

Якщо ж, навпаки, ваш сімейний лікар переїхав чи змінив місце роботи — це також не є перешкодою для отримання медичної допомоги та, зокрема, рецепта на ліки.

Адже у такому разі медичний заклад має забезпечити безперервність надання послуг з первинної медичної допомоги для пацієнтів, тобто слід звернутися до іншого лікаря цього закладу, навіть якщо з ним не укладено декларацію. Однак, коли така можливість зʼявиться, слід укласти декларацію із сімейним лікарем, адже це суттєво покращує доступ до медичної допомоги, дозволяє отримувати безоплатні послуги та направлення на прийом до лікарів-спеціалістів, коли це необхідно.

Водночас у МОЗ звертають увагу на те, що є лікарі-спеціалісти, для прийому яких не знадобиться направлення від сімейного лікаря (наприклад гінеколог, стоматолог, психіатр, нарколог, фтизіатр або ж лікар, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями). А за невідкладних станів можна звернутися до будь-якого лікаря закладу, який співпрацює з Національною службою здоров’я України, теж без направлення!

Підкреслимо, що будь-який лікар (зокрема, лікар-спеціаліст будь-якої лікарні), зареєстрований в ЕСОЗ, має технічну можливість зареєструвати вас в ЕСОЗ, сформувати  електронний рецепт на ліки чи електронне направлення.

Якщо сімейний чи лікуючий лікар на звʼязку, то варто узгодити зручний формат комунікації, щоб отримувати повторні рецепти на рецептурні препарати дистанційно.

Так, при хронічних захворюваннях — у разі тривалого лікування або, наприклад, рецидивних захворювань — лікар може виписати повторний е-рецепт дистанційно.

Для цього варто обговорити таку можливість з лікарем, а у разі необхідності — сконтактувати з ним в узгодженому форматі. При цьому пацієнт лише отримає смс з номером рецепта та кодом його погашення, який треба повідомити фармацевту в аптеці.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*