Потрібно посилювати моніторинг дотримання умов договорів з НСЗУ: результати наради в профільному комітеті

05 Травня 2023 10:12 Поділитися

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив про результати робочої наради щодо системи моніторингу дотримання умов договорів з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Ще на початку квітня 2023 р. представники державних органів, пацієнтських організацій, благодійних фондів, керівників медичних закладів у ході зустрічі заслухали звіти й результати дослідження, які стосуються звернень пацієнтів, та розпочали дискусію на тему створення ефективної системи моніторингу якості медичних послуг.

За підсумками обговорень було напрацьовано текст резолюції. До неї увійшли, зокрема, наступні пункти:

  • вдосконалення роботи зі зверненнями громадян;
  • роз’яснення прав пацієнтів;
  • комунікаційна кампанія щодо запуску моніторингу;
  • розробка «дорожньої мапи»;
  • затвердження пілотних показників.

Окремим пунктом прийнято рішення про необхідність створення робочої групи при МОЗ для розбудови системи забезпечення якості медичної допомоги.

На думку М. Радуцького, питання моніторингу якості медичних послуг потрібно вирішувати в більш широкому експертному колі. Тому на робочу нараду запросили, окрім учасників попереднього заходу, також представників Національної поліції, Служби безпеки України, команду юристів.

Представники Національної поліції повідомили, що на сьогодні у сфері охорони здоров’я відкрито 136 кримінальних проваджень. Серед найчастіших схем, які використовують зловмисники: завищення статистичних даних в електронній системі, введення інформації про «мертві душі», оплата через термінали послуг, які мають бути безоплатними за програмою медичних гарантій.

У свою чергу, юристи пояснили, що лише десята частина справ, де порушено права пацієнтів, закінчуються вироками суду. І цей процес, як показує юридична практика, займає від 3 до 5 років.

Перший заступник міністра охорони здоров’я повідомив, що наразі проходить затвердження в органах виконавчої влади постанови щодо порядку моніторингу дотримання умов договорів з НСЗУ.

М. Радуцький зазначив, що Комітет і особисто він отримує звернення від пацієнтів щодо порушення їхніх прав. Найчастіше вони стосуються саме оплати за ті послуги, що вже профінансувала держава через програму медичних гарантій. «У більшості випадків, на мою думку, це кримінальні справи, якими має займатися Національна поліція у співпраці з НСЗУ. Впевнений, що потрібно посилювати співпрацю між відомствами, адже ми говоримо про захист прав пацієнта», — наголосив політик.

Тому під час наради було досягнуто домовленості, що МОЗ розгляне можливість створення робочої групи з контролю за якістю медичних послуг.

За матеріалами t.me/radutsky

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті