Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією — захворювання, про яке варто знати

17 Травня 2023 2:31 Поділитися

17 травня відзначають Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією — захворюванням, яке є основною причиною передчасної смерті в усьому світі. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), його відмічають у 1,28 млрд осіб віком 30–79 років. Причому 46% дорослих, які мають артеріальну гіпертензію, не знають про це.

МОЗ повідомляє, що, за даними дослідження STEPS, проведеного у 2019 р. в Україні, підвищений артеріальний тиск відзначають у 59% українців віком 18–69 років.

Що ж таке артеріальний тиск і які його значення вважають високими?

Коли серце б’ється, воно судинами доставляє кров до тканин і органів. Артеріальний тиск є показником сили, з якою серце перекачує кров по всьому тілу. Значення артеріального тиску записують у вигляді двох показників. Перший називається систолічним тиском і позначає тиск у судинах у момент, коли серце скорочується. Другий — діастолічний тиск — демонструє тиск у судинах, коли серце «відпочиває» між ударами.

Оптимальний показник артеріального тиску — менше 120/80 мм рт. ст, нормальний — в діапазоні від 120/80 до 129/84 мм рт. ст.

Які симптоми підвищеного тиску?

МОЗ наголошує, що підвищений артеріальний тиск часто може не мати жодних ознак. Водночас дуже високий тиск (180/120 мм рт. ст.) може спричиняти шум у вухах, головний біль, нудоту, розмитість зору, кровотечу з носа, біль у грудях тощо.

Якщо не лікувати артеріальну гіпертензію, вона може стати причиною розвитку інших захворювань, таких як ниркова недостатність, інфаркт, інсульт, втрата зору тощо.

Для того щоб запобігти пізньому виявленню артеріальної гіпертензії, слід щороку відвідувати сімейного лікаря. Лікар обов’язково виміряє артеріальний тиск та оцінить ризик розвитку артеріальної гіпертензії, а у разі її виявлення — зможе призначити лікування, яке дасть змогу в майбутньому запобігти розвитку загрозливих для життя станів.

Майже всі ліки, які застосовуються для лікування артеріальної гіпертензії, входять до програми «Доступні ліки» та можуть бути виписані пацієнту та отримані ним безоплатно.

Як діяти, якщо високий артеріальний тиск?

За даними ВООЗ, 80% випадків передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки зміні способу життя. В основному нормалізувати артеріальний тиск дають змогу такі заходи:

  • підвищення рівня фізичної активності (принаймні 150 хв фізичної активності щотижня (близько 30 хв на день, 5 днів на тиждень));
  • відмова від куріння і вживання алкоголю;
  • дотримання здорової дієти, включаючи обмеження споживання солі;
  • підтримання здорової маси тіла;
  • опанування навичок самодопомоги при стресі.

Підвищений артеріальний тиск — небезпечний стан, якщо його не контролювати і не лікувати. Тому необхідно звернутися до свого сімейного лікаря для вимірювання тиску і оцінювання ризику розвитку артеріальної гіпертензії, а в разі потреби — для призначення ефективного лікування.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті