Ритм серця: що варто знати про аритмії?

07 Червня 2023 2:06 Поділитися

Напевно, кожен у житті відчував пришвидшене серцебиття. Зазвичай це є природною реакцією на стрес або фізичне навантаження. Як правило, після припинення дії цих факторів відбувається відновлення частоти серцевих скорочень. А ось виникнення прискореного серцебиття не лише під час навантаження, але й у стані спокою — синусова тахікардія — нерідко пов’язане з певними захворюваннями, зокрема серцево-судинної системи. Порушення серцевого ритму можуть бути небезпечними для здоров’я та життя.

Нині стартував Всесвітній тиждень серцевого ритму, що відзначається щороку з вівторка першого повного тижня червня і має на меті привернення уваги до проблематики аритмії серця, а також наголошення на необхідності контролю стану здоров’я та профілактики порушень серцевого ритму. Користуючись інформаційним приводом, розповідаємо основні відомості про роботу серця та небезпеку аритмій.

Що таке аритмія?

Серце людини невпинно працює, перекачуючи кров по кровоносній системі завдяки ритмічним скороченням передсердь і шлуночків. Скорочуватися серцевий м’яз змушують електричні імпульси, які генерують спеціальні клітини, і саме це обумовлює серцебиття. Під аритмією розуміють серцевий ритм, що відрізняється від нормального синусового ритму частотою, регулярністю і джерелом, а також порушенням зв’язку або послідовності між активацією передсердь і шлуночків (Марушко Ю. і співавт., 2019).

До найпоширеніших симптомів/ознак аритмії належать прискорене серцебиття, запаморочення, втрата свідомості, низький артеріальний тиск, біль у грудях, задишка, втома. Іноді аритмія може бути «мовчазною», тобто без явних симптомів. Виявити нерегулярне серцебиття може лікар під час фізичного огляду, вимірявши пульс, прослухавши серце, призначивши діагностичні тести.

Порушення ритму серця може бути різного ґатунку і становити різний ступінь небезпеки для здоров’я та життя людини. Серед основних ускладнень аритмії виділяють розвиток інфаркту міокарда та інсульту, серцевої недостатності, погіршення якості життя, підвищення ризику смерті.

Оскільки різні порушення ритму потребують різного лікування, важливо визначити точний тип аритмії. Поширеними видами є надшлуночкова тахікардія (аритмії, що починаються у верхніх відділах серця/шлуночках: фібриляція передсердь, передсердна тахікардія, тріпотіння передсердь, пароксизмальна суправентрикулярна тахікардія), шлуночкова тахікардія (порушення ритму, що виникає в нижніх камерах серця/шлуночках), брадикардія (уповільнення частоти серцевих скорочень).

Серцебиття в нормі

Нормою для дорослої людини є підтримання частоти серцевих скорочень 60–100 ударів на хвилину у стані спокою. Під час фізичного навантаження цей показник може підвищуватися до 100 ударів на хвилину. Пікову частоту скорочень можна розрахувати, віднявши вік людини від 220. Наприклад, максимальна частота серцевих скорочень для 40-річної людини дорівнює 220 − 40 = 180.

Що спричиняє порушення серцевого ритму?

Аритмії можуть виникати з різних причин. Наприклад, пацієнт може мати спадкову хворобу серця, яка з часом викликає аномалії. Фактором порушення серцевого ритму може бути набутий стан. Наприклад, серцевий напад, що залишає рубець на серці. Також причиною можуть бути вікові зміни. Так, частота поширення фібриляції передсердь зростає з віком і частіше розвивається у віці старше 50 років.

Біль у серці — що робити?

Про наявні серцево-судинні захворювання можуть свідчити такі симптоми, як біль у грудях, болісні та неприємні відчуття в ділянці груднини, задишка, поява набряків, запаморочення і головний біль, порушення ритму або частоти серцевих скорочень, нестача повітря, слабкість, підвищена стомлюваність тощо. Слід зазначити, що не завжди біль у ділянці серця свідчить про кардіологічні проблеми. Багато інших захворювань можуть спричиняти больові відчуття, які наводять на думку, що болить серце. Самостійно визначити причину неможливо — тому необхідно звернутися до спеціаліста. Напередодні Всесвітнього тижня серцевого ритму Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадала маршрут пацієнта зі скаргами на біль у серці.

Не варто чекати, поки симптоми минуть самостійно, а також займатися самодіагностикою та самолікуванням. Важливо відвідувати свого сімейного лікаря чи терапевта, проходити за призначенням лікаря комплексне обстеження та дотримуватися всіх його рекомендацій.

Після огляду сімейний лікар може направити на електрокардіограму та аналіз крові, в тому числі — на холестерин. Це входить у гарантований пакет первинної ланки, тому є безоплатним для пацієнта.

Також за потреби сімейний лікар може виписати електронне направлення на консультацію до кардіолога та інші додаткові обстеження — наприклад, ультразвукове дослідження серця. За електронним направленням лікаря отримання цих послуг для пацієнта є безоплатним у лікарнях, які мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу.

Якщо біль у серці не припиняється тривалий період, хвилеподібно повторюється у стані спокою, наявні порушення серцевого ритму, коливання артеріального тиску, якщо з’являється біль за грудиною, не відпускає та стає інтенсивнішим — це все ознаки, які потребують невідкладної допомоги медиків.

При зверненні на 103 необхідно максимально точно описати стан людини, якій потрібна допомога, та вказати точний час від початку нападу болю в грудях та його тривалість.

За матеріалами www.hopkinsmedicine.org, www.facebook.com/nszu.care
#HeartRhythmWeek2023

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті