Пробіотики визначаються як «живі мікроорганізми, які при введенні в достатній кількості приносять користь здоров’ю організму-хазяїна». Однак оскільки перші пробіотики асоціювалися з продуктами природного бродіння (наприклад, йогуртами) і не розглядалися як ліки, їх потенційні побічні ефекти часто не контролювалися, а використання не регулювалося. Проте протягом останніх 12 років клінічні дослідження вивчали можливі ускладнення, пов’язані з використанням цих мікроорганізмів.
Спеціалісти Міжнародної наукової асоціації пробіотиків і пребіотиків (ISAPP) дійшли висновку, що основою для оцінки безпеки будь-якого пробіотичного штаму є повне секвенування геному, яке слід провести перед включенням нових видів у процеси виробництва продуктів харчування та добавок.
Це дозволить віднести штам до певної таксономічної групи, що дасть змогу переглядати опубліковані ризики, пов’язані з видом. Крім того, геном може бути досліджений на наявність будь-яких генів, що викликають занепокоєння, включаючи токсикогенність, патогенність або стійкість до антибіотиків.
Питання, пов’язані з безпечною формулою пробіотичних продуктів, включають необхідність встановлення чистоти, ефективності (тобто кількості живих мікробів) і складу кінцевого продукту. Крім того, пробіотичні продукти повинні пройти належне тестування на потенційні забруднювачі.
Також важливими є правильна обробка та застосування пробіотиків. Перш ніж призначати пробіотики, лікарі повинні враховувати стан здоров’я пацієнта та потенційні ризики.
Дослідження використання пробіотиків при панкреатиті навело приклад потенційного ризику. Результати цього дослідження свідчать про те, що ентеральне використання деяких пробіотичних препаратів може бути протипоказане пацієнтам із тяжкими захворюваннями.
Фахівці з ISAPP дійшли висновку, що необхідні додаткові дослідження довгострокових ефектів пробіотиків, особливо в більш уразливих групах пацієнтів, а також потрібна ретельність у зборі та звітності даних про несприятливі наслідки вживання пробіотиків.
За матеріалами www.tandfonline.com
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим