Про метелика, який вміє лікувати

05 Липня 2023 3:24 Поділитися

Шовковичний шовкопряд — метелик невеликих розмірів, який зовсім не вміє літати. Завдяки цій комашці багато модниць з усього світу мають можливість більше 5000 років насолоджуватися м’яким і прекрасним шовковим одягом. Проте шовкопряди виявилися не лише чудовими «модельєрами», а й «лікарями», що «створюють ліки» в досить незвичайному місці — своєму кишечнику.

Серратіопептидаза — фермент, що виробляється непатогенними ентеробактеріями Serratia виду E‑15, в природі виявлено у шовкопряда Bombyx mori. Для комахи цей фермент — можливість розчинити свій кокон, щоб з’явитися на світ, а для медицини — новий перспективний лікарський засіб з протизапальними, протинабряковими і знеболювальними властивостями, що може стимулювати біохімічні реакції, які метаболізують білки в більш дрібні частинки — амінокислоти.

У сучасній медицині застосовують пероральну форму серратіопептидази у формі таблеток, вкритих кишково-розчинною оболонкою, яка необхідна для уникнення втрат препарату в агресивному середовищі шлунка. Наприклад, в Японії і Європі цей препарат відомий під торговою назвою Danzen®, в Україні — Серрата® (Serrata®).

Переваги шовкопрядного ферменту

Завдяки мультитаргетному механізму дії серратіопептидаза принципово відрізняється від популярної групи препаратів для лікування болю і запалення.

Фермент зменшує вираженість болю і набряк, не інгібуючи простагландини, не втручаючись в роботу ендокринних залоз. Пептидаза посилює кровообіг завдяки протеолітичному ефекту, видаляючи ушкоджені та ­денатуровані білки, а також регулює активність запальних цитокінів. Вона також зменшує кількість рідини в тканинах, сприяє розрідженню біологічних рідин та їх дренажу, зменшуючи таким чином набряк. Крім того, протеолітичний фермент розчиняє мертву тканину (детрит), що оточує пошкоджену ділянку, без завдання шкоди живій тканині, прискорюючи загоєння.

Під час досліджень доведено, що перорально введені протеолітичні ферменти можуть специфічно контролювати запальні цитокіни та початок хронічного запалення. Зокрема, серратіопептидаза модифікує молекулу адгезії на поверхні клітин, яка спрямовує клітини запалення до певного місця. Відомо, що ці молекули адгезії відіграють важливу роль у розвитку артриту та інших аутоімунних розладів. Серратіопептидаза гідролізує брадикінін, гістамін і серотонін, зменшує кількість нейтрофілів, змінює в’язкість мокротиння, тому є доцільним її застосування при захворюваннях дихальних шляхів (Nair S.R., 2022).

У контексті цього стає зрозумілим, що серратіопептидаза — протизапальний препарат широкого спектра дії з мінімальними побічними ефектами та значним терапевтичним потенціалом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті