Через підвищення температури повітря аптеки мають слідкувати за температурним режимом зберігання ліків — Держлікслужба

10 Липня 2023 12:24 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) нагадує керівникам та уповноваженим особам аптечних закладів, що згідно з Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) ліцензіат забезпечує дотримання визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання лікарських засобів на всіх етапах оптової торгівлі (в тому числі під час транспортування), а саме:

  • поводитися з лікарськими засобами так, щоб забезпечити їх відповідність призначенню, вимогам щодо зберігання, визначеним виробником, і забезпечити якість та виключити ризик для пацієнтів, пов’язаний із недостатньою безпекою, якістю чи ефективністю лікарських засобів;
  • за наявності лікарських засобів, які потребують особливих умов зберігання, виконувати вимоги законодавства у частині зберігання таких лікарських засобів;
  • під час транспортування лікарських засобів забезпечувати умови зберігання лікарських засобів відповідно до вимог, установлених виробником.

Адже залежно від лікарської форми і властивостей препарату може виникнути ризик зниження якості внаслідок фізичних змін при дії підвищених температур. Високі температури можуть також у деяких випадках впливати на упаковку.

Наприклад, якщо на упакуванні лікарських засобів або в інструкціях для медичного застосування не вказано конкретних умов зберігання, то потрібно розуміти:

  • «зберігання у холодильнику» — це температура 2–8 °С;
  • «зберігання у холодному чи прохолодному місці» — 8–15 °С;
  • «зберігання при кімнатній температурі» — 15–25 °С;
  • «зберігання у сухому місці» — це зберігання при відносній вологості повітря не більше 60% (найбільше стосується лікарської рослинної сировини).

Також вимоги до зберігання лікарських засобів визначені наказом МОЗ України від 16.12.2003 р. № 584 «Про затвердження Правил зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах»; медичних імунобіологічних препаратів — наказом МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті