7 ознак наявності проблем з підшлунковою залозою

11 Липня 2023 10:05 Поділитися

Підшлункова залоза — важливий орган, розташований в черевній порожнині. Його основні функції — травлення та регулювання рівня глюкози в крові. Підшлункова залоза виробляє травний сік, що містить травні ферменти (вони розщеплюють білки, жири та вуглеводи, перетворюючи ці поживні речовини на «паливо» для організму), а також гормони — інсулін і глюкагон. Вони необхідні для підтримки нормального рівня глюкози в крові — інсулін знижує рівень глюкози в крові, а глюкагон, навпаки, підвищує його.

Проблеми з підшлунковою залозою можуть призвести до різноманітних захворювань, включаючи панкреатит, рак підшлункової залози та цукровий діабет. Своєчасне виявлення та належне лікування проблем з боку підшлункової залози може значно підвищити ймовірність досягнення сприятливого результату.

Симптоми хвороби підшлункової залози включають біль у верхній частині живота, проблеми з травленням (зокрема діарея), швидке зменшення маси тіла з незрозумілих причин, біль у спині, який може посилюватися після їди або в положенні лежачи, нудота, жовтяниця (жовтий колір склер, слизової оболонки і шкіри), розвиток цукрового діабету. При цукровому діабеті 1-го типу імунна система помилково атакує та знищує клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін, а цукровий діабет 2-го типу характеризується резистентністю до інсуліну — це означає, що клітини організму не реагують ефективно на інсулін. Підшлункова залоза спочатку компенсує це, виробляючи додатковий інсулін, щоб подолати резистентність.

Зниження секреції травних ферментів до рівня, який є недостатнім для нормального підтримання процесів травлення — екзокринну недостатність підшлункової залози — лікують, як правило, препаратами, що містять панкреатичні ферменти. До їх складу входять ліпаза (розщеплює жири), амілаза (розщеплює крохмаль) і протеаза (розщеплює білки). На українському фармацевтичному ринку вони представлені такими брендами, як Креон, Панкреатин, Мезим, Фестал та ін.

Екзокринна недостатність підшлункової залози поширена при таких захворюваннях, як муковісцидоз, хронічний панкреатит, резекція/видалення підшлункової залози та пухлини підшлункової залози.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті