До комісії закладів охорони здоров’я з оновлення локального формуляра мають залучатися клінічні фармацевти — асоціація фармацевтів «Кум Део»

13 Липня 2023 1:30 Поділитися

Громадська організація «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «КУМ ДЕО (З БОГОМ)» звернулася до Міністра охорони здоров’я України з проханням внести зміни в законодавство та передбачити, щоб до складу комісії з перегляду та оновлення локального формуляра в стаціонарних закладах охорони здоров’я обов’язково включалися клінічні фармацевти.

На сьогодні законодавча база дозволяє залучати у разі відсутності клінічного фармацевта особу з вищою медичною освітою, на яку покладено здійснення моніторингу ефективності та безпеки лікарських засобів у стаціонарі. Громадська організація зазначає, що освітня програма для медичних фахівців не передбачає отримання достатнього рівня знань та навичок у сфері оптимізації застосування лікарських засобів. Тому до складу комісії має входити саме клінічний фармацевт.

Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ

«ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА АСОЦІАЦІЯ ФАРМАЦЕВТІВ «КУМ ДЕО (З БОГОМ)»

Міністру охорони здоров’я України
Віктору Ляшку

Шановний Вікторе Кириловичу!

Громадська організація «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «КУМ ДЕО (З БОГОМ)» засвідчує вам свою повагу та звертається щодо наступного.

Положення про фармакотерапевтичну комісію закладу охорони здоров’я, затверджене наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 липня 2009 р. № 529, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 29 жовтня 2009 р. № 1009/17025 (Положення), передбачає формування у стаціонарних закладах охорони здоров’я комісії, головною метою якої є перегляд та оновлення локального формуляра як переліку лікарських засобів з найбільшою доказовою базою щодо їх ефективності, безпеки, економічно вигідного використання коштів закладу охорони здоров’я, а також оптимізація застосування ліків, раціоналізація їх закупівель у закладах охорони здоров’я.

Просимо звернути увагу, що у складі комісії має бути клінічний провізор (після змін номенклатури лікарських/фармацевтичних спеціальностей — фармацевт клінічний), а у разі його відсутності — особа з вищою медичною або фармацевтичною освітою, на яку покладено здійснення моніторингу ефективності та безпеки лікарських засобів у стаціонарі.

Існуюча практика у закладах охорони здоров’я вказує, що через вищенаведене формулювання у Положенні цю посаду майже завжди обіймає особа з медичною освітою, яка не має достатньої компетентності для заміни на цій ролі клінічного фармацевта/особи з вищою фармацевтичною освітою. Така практика формування складу комісії суттєво знижує якість та ефективність її діяльності. Освітня програма для медичних фахівців не передбачає отримання достатнього рівня знань та навичок у сфері оптимізації застосування лікарських засобів (у тому числі фармакоекономічних розрахунків, раціоналізації проведення закупівель), але такі компетентності передбачені освітніми програмами для осіб з вищою фармацевтичною освітою. Отож у складі комісії обов’язково повинен бути саме фармацевт клінічний.

Заздалегідь вдячні вам за розгляд нашого звернення та сподіваємося на плідну співпрацю.

З повагою
Лариса Просяник, голова правління
ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «КУМ ДЕО (З БОГОМ)»,  
заслужений фармацевт України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті