EBA пропонує прискорити введення в дію нового Закону України «Про лікарські засоби»

14 Липня 2023 5:49 Поділитися

Комітет з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації (European Business Association — EBA) 11 липня 2023 р. звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування і Міністерства охорони здоров’я України з пропозицією прискорити введення в дію нового Закону України від 28.07.2022 р. № 2469-IX «Про лікарські засоби» (далі — Закон).

Як відомо, Закон є спільним напрацюванням усіх стейкхолдерів фармацевтичної галузі України та наріжним каменем в імплементації регулювання Європейського Союзу в цій сфері. Його прийняття співпало з найбільш важким та вирішальним періодом існування нашої держави, що об’єктивно призвело до необхідності визначити момент введення його в дію, прив’язаний до завершення воєнного стану. Завдяки Збройним силам України, консолідації зусиль органів державної влади та суспільства ми можемо впевнено казати про можливість здійснення реформування фармацевтичної галузі України та її європейської інтеграції вже зараз.

У ЕВА відзначають, що визначений момент введення в дію Закону через 30 міс після завершення воєнного стану породжує значну невизначеність щодо термінів, необхідних для підготовки змін до інших нормативно-правових актів, створення нового органу державного контролю та підготовки операційної діяльності бізнесу до їх запровадження.

Дотримуючись ідентичних позицій, які висловлювались під час підготовки Закону до другого читання у Верховній Раді України, на думку Комітету з охорони здоров’я ЕВА, об’єктивно необхідним строком для імплементації більшості положень Закону є строк у 2–3 роки.

Відтак ЕВА пропонує визначити чіткий строк введення в дію Закону — а саме з 1 січня 2026 р. (за винятком деяких положень, щодо яких вже зараз визначені інші перехідні періоди).

«Впевнені, що таке рішення спричинило б якісний вплив на гарантування пацієнтам в Україні доступу до сучасного та ефективного медикаментозного лікування, надало б чітке розуміння стратегічних напрямів розвитку галузі, а також стало визначальним елементом успішності ініціативи щодо розширення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (Agreements on Conformity Assessmentand Acceptance of industrial Goods — ACAA) між Україною та ЄС на сферу лікарських засобів та євроінтеграції в цілому», — зазначають в асоціації.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті