Кримінальна відповідальність за незаконний обіг ліків в Україні: що пропонують народні депутати?

19 Липня 2023 11:55 Поділитися

17 липня у Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону № 9500 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконний обіг в Україні лікарських засобів» (далі — проєкт закону). Ініціаторами подання є народні депутати Сергій Кузьміних та Георгій Мазурашу від партії «Слуга народу».

У супровідній документації до проєкту закону зазначається, що поява незареєстрованих ліків на українському ринку пов’язана, зокрема, з наявністю в чинному законодавстві норм, які дозволяють громадянам ввозити такі ліки для власного використання, а потім їх переводити в незаконний обіг. Також це стосується і випадків перепродажу препаратів, які закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів або реалізації незареєстрованих ліків, які надійшли до України, як гуманітарна допомога. Тому автори проєкту пропонують доповнити Кримінальний кодекс України (ККУ) новою нормою, яка встановлюватиме відповідальність за незаконний обіг в Україні ліків (ст. 3051).

Відтак передбачається, що за ввезення незареєстрованих ліків з метою збуту чи розповсюдження або їх зберігання, перевезення чи будь-яке інше переміщення, крім випадків, які визначені в чинному законодавстві, — каратимуться позбавленням волі на строк від 1 до 5 років.

У разі вчинення тих самих дій повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою, медичним/фармацевтичним працівником, або у великих розмірах, відповідальність встановлюватиметься у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна.

Якщо дії, вказані вище, будуть вчинені організованою групою або вчинені в особливо великих розмірах — в такому випадку покарання застосовуватиметься у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 10 років з конфіскацією майна.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті