Вакцинація: свідомий вибір заради здоров’я

26 Липня 2023 4:17 Поділитися
Про важливість імунопрофілактики в сучасних реаліях під час вебінару на тему «Підготовка до школи: вакцинація», розповів Федір Лапій, дитячий інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, кандидат медичних наук, голова правління Громадської організації «Батьки за вакцинацію».

Як захиститися?

Діти радіють відпочинку та літнім канікулам, а батьки мають час підготуватися, щоб новий навчальний рік був для їх діточок максимально здоровим. Карантинні заходи минулих років допомогли уникнути поширення багатьох інфекцій. Проте, як відомо, карантин скасовано, а значить, збудники захворювань знову «підуть» в маси. Але ж коли озброєний, тоді й захищений. Саме такою «зброєю» є необхідні планові щеплення — один із методів профілактики інфекційних хвороб.

І все ж як діяти, якщо через війну або інші причини дитина пропустила планову вакцинацію? Ф. Лапій відмітив, що в цьому випадку нічого не починаємо спочатку, а просто продовжуємо робити щеплення згідно з Календарем профілактичних щеплень (рис. 1).

Рисунок 1. Календар профілактичних щеплень

В силу обставин, коли втрачені документи (зокрема відсутня форма 063 — «Карта профілактичних щеплень»), які підтверджують отримання певних щеплень, є три варіанти вирішення ситуації:

  1. Пройти вакцинацію по порядку заново, починаючи з найпершого щеплення.
  2. Скористатися електронним реєстром Національної служби здоров’я України (в разі, якщо планові щеплення були внесені в електронну медичну картку дитину).
  3. Провести тестування щодо вірусів на антитіла IgG, які виявляються після вакцинації. Якщо вони є в достатній кількості, то лабораторний висновок і відсутність клінічних проявів можуть стати підтвердженням того, що дитина має імунітет і не потребує повторного щеплення.

Зважаючи на сучасні реалії, багато діток вимушені перебувати під тимчасовим захистом за кордоном, де вони з-поміж іншого отримують медичну допомогу від інших держав. У різних країнах дещо відрізняються календарі щеплень і вакцинальні графіки. Слід враховувати, що якщо дитина згідно з графіком щеплень тієї чи іншої країни отримала дозу вакцини за віком раніше, ніж це прописано у нашій державі, то повторно вакцинуватися пізніше у нас вже не потрібно, а введена доза щеплення може бути зарахована як така, що зроблена.

Якщо хтось бажає зробити щеплення додатково чи завчасно (наприклад в разі епідемічних спалахів), то це можна зробити як дітям, так і дорослим. Основне правило — повинно минути не менше 1 міс від попереднього щеплення. Слід зазначити, що екстрена вакцинація, яка проводиться в разі контактування з людиною з інфекційною хворобою, рекомендована у перші 72 год від першого контакту.

З додаткових щеплень, які не входять до списку обов’язкових, рекомендована вакцинація від COVID-19, ротавірусу, пневмококу, менінгококу (вакцини відрізняються за дією на серотипи збудника) та вітряної віспи. Для тих, хто перебуває за кордоном, можуть бути рекомендовані місцевими лікарями щеплення від інших ендемічних хвороб (наприклад від кліщового енцефаліту).

Під час вебінару зауважено, що в деяких країнах існують розроблені програми перевірки антитіл до різних хвороб, і було б непогано в майбутньому такі ж програми запроваджувати у нас. Адже лабораторне тестування досить чітко виявляє тих, хто потребує додаткової вакцинації, і в кого організм вчасно не зреагував на введене щеплення та не має імунітету до захворювання.

Захист потрібен і дітям, і дорослим

Готуватися, а значить, вчасно вакцинуватися, повинні не лише діти, а й дорослі. Особливу увагу слід приділити в цьому випадку освітянам, які безпосередньо знаходяться в дитячих осередках, де відбуваються контакт та обмін інфекційними збудниками. Адже це вже не просто право на вакцинацію, а обов’язок захистити себе й оточуючих. Тому педагогам перед початком навчального року рекомендовані додаткові щеплення від грипу, COVID-19 та, якщо в силу причин не були зроблені раніше, — від правця, дифтерії, вітряної віспи, кору, краснухи, паротиту, гепатиту В. Бажано використовувати вакцини, що містять захист і від кашлюку, адже ця хвороба досить поширена серед дітей і може передаватися дорослим.

Знання — сила, а знання про вакцинацію — здоров’я

З метою поширення знань про важливість вакцинації створено Національний портал з імунізації Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який реалізується за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. Цей портал покликаний стати унікальним інформаційним хабом, де кожен — від мами, яка планує перші щеплення дитині, до медичного працівника, який безпосередньо займається імунопрофілактикою, — зможе знайти актуальну та корисну інформацію про вакцинацію.

Існування інформаційного порталу:

  • сприяє підвищенню охоплення профілактичними щепленнями та запобіганню вакцинокерованим захворюванням завдяки поширенню публікацій та навчальних матеріалів для громадськості та медичних працівників;
  • розширює можливості спілкування щодо безпеки, ефективності та використання вакцин у широкій спільноті пацієнтів, батьків, медичних закладів і державних установ охорони здоров’я.

Всі, хто переймається своїм здоров’ям та здоров’ям своїх дітей, повинні робити свідомий вибір на користь доказової медицини. Інфекційні хвороби мають полишити нас в напрямку відомого корабля. А в нашій країні мать настати такий довгоочікуваний мир та квітнути життя, сповнене здоров’я!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті