Чи завжди при синуситі потрібні антибіотики?

28 Липня 2023 11:58 Поділитися

Згідно з новим дослідженням, у дітей із підозрою на синусит мазок із носа може визначити тактику лікування.

Синусит є запаленням пазух носа, що характеризується закладеністю, жовто-зеленими виділеннями з носа, утрудненим диханням. Лікарі, не маючи в арсеналі дієвих діагностичних методів, зокрема можливості фізично оглядати пазухи зсередини, часто без причини призначають антибіотики (Сумамед, Амоксил, Аугментин) для лікування цього захворювання, покладаючись лише на клінічні прояви хвороби.

З метою пошуку кращого діагностичного інструменту було залучено близько 500 дітей, яких випадковим чином розподілили на групи прийому антибіотиків і плацебо. Дослідники також взяли мазки з носа у кожної дитини та перевірили їх на чутливість до трьох основних типів бактерій, що викликають синусит.

Виявилося, що жовті або зелені виділення, які, як раніше вважали, є показником бактеріальної інфекції, були і в дітей, у мазках яких не виявили бактерій. Це означає, що на зовнішні клінічні симптоми не слід орієнтуватися, підбираючи лікування, а слід надати перевагу раціональній лабораторній діагностиці. Проблема тільки в тому, що проведення бактеріальних посівів назальних мазків займає декілька днів, а результат потрібен одразу. Більш практичним підходом у майбутньому може стати молекулярне тестування, що дає результат відразу за ніч. Іншою можливістю може бути розробка швидких тестів на антигени. Дослідники також планують глибше вивчити дані цього дослідження, щоб побачити, чи може існувати інший тип біомаркерів у виділеннях з носа, які вказують на наявність бактерій, які було б легше перевірити.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.sciencedaily.co

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті