МОЗ опрацює питання безрецептурного відпуску препаратів екстреної контрацепції

31 Серпня 2023 1:48 Поділитися

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію, у якій закликали зробити безрецептурним продаж препаратів екстреної контрацепції. На переконання авторки петиції, відпуск вказаних препаратів за рецептом — це порушення репродуктивних прав жінок. До того ж обов’язкова консультація лікаря для отримання рецепта затримує час прийому препаратів і робить їх менш ефективними.

У відповіді Д. Шмигаль зазначив, що Міністерство охорони здоров’я не заперечує перегляд правового статусу, тобто категорії відпуску препаратів, що застосовуються для екстреної контрацепції та переведення їх до групи лікарських засобів, які відпускаються без рецепта. Однак мають бути запроваджені певні обмеження відпуску таких ліків щодо віку пацієнтів шляхом внесення відповідних змін до реєстраційних матеріалів.

Також у відповіді на петицію інформується про те, що на сьогодні лікарські засоби для екстреної контрацепції мають безрецептурний статус у 23 країнах Європейського Союзу. Разом з тим в деяких країнах, зокрема Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні та Польщі, вони відпускаються за рецептом.

«Враховуючи суспільний інтерес до питань, порушених у електронній петиції, МОЗ доручено додатково опрацювати їх», — поінформував глава Уряду.

Нагадаємо: з 1 квітня 2023 р. в Україні діє електронний рецепт на всі рецептурні лікарські засоби.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*