Запровадження з 1 квітня е-рецепта: які ліки підпадають?

31 Березня 2023 1:36 Поділитися

Як відомо, з 1 квітня 2023 р. в Україні впроваджується е-рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі ліками, зобов’язані до 31 березня 2023 р. підключитися до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Виняток зроблено лише для ліцензіатів, які здійснюють господарську діяльність через аптеки та їх структурні підрозділи, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Перелік таких районів затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309.

Втім більшість аптечних закладів уже працюють з електронним рецептом, адже у 2019 р. його було впроваджено на препарати, що відпускаються за програмою «Доступні ліки», а з 2021 р. — на препарати інсуліну. У 2022 р. е-рецепт введено на антибактеріальні лікарські засоби, наркотичні, психотропні препарати.

Впровадження електронного рецепта спрямоване на унеможливлення самолікування серед населення рецептурними препаратами і спонукатиме пацієнтів звертатися до медичних спеціалістів, які здійснюватимуть призначення ліків і тим самим контролюватимуть процес терапії.

Рецептурний сегмент має значну частку на українському фармацевтичному ринку. За підсумками 2022 р. частка рецептурних препаратів від загального обсягу роздрібного продажу лікарських засобів становила 61,1% в гривневому та 57,3% — у натуральному вираженні. В абсолютних значеннях обсяги роздрібного продажу рецептурних ліків у 2022 р. становлять 63,5 млрд грн та 360,5 млн упаковок.

З 1 квітня 2023 р. за е-рецептом загалом відпускатиметься понад 1 тис. міжнародних непатентованих назв (МНН) лікарських засобів (з урахуванням тих МНН, які вже відпускаються за електронним рецептом). Ми представимо топ-20 МНН рецептурних лікарських засобів за обсягом аптечного продажу в натуральному вираженні (таблиця). При цьому слід розуміти, що препарати за деякими МНН можуть бути як рецептурними, так і безрецептурними.

Таблиця. Топ-20 МНН рецептурних лікарських засобів за обсягом аптечного продажу в натуральному вираженні
МНН
Натрію хлорид
Еналаприл
Спирт етиловий
Бісопролол
Диклофенак
Метформін
Цефтріаксон
Ранітидин
Омепразол
Гідрохлоротіазид+каптоприл
Амлодипін
Азитроміцин
Німесулид
Кислота ацетилсаліцилова
Амлодипін+індапамід+периндоприл
Пантопразол
Клопідогрел
Аргінін
Мелоксикам
Гідазепам

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Oleksandr 31.03.2023 4:34
Шановна редакція! А чи може аптека відпускати рецептурні ліки без рецепта? І яким нормативним актом це регулюється?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті