Запровадження медичного страхування є стратегічною ціллю — Михайло Радуцький

08 Вересня 2023 4:24 Поділитися

7 вересня відбулося засідання робочої групи з посилення ролі приватних закладів охорони здоров’я у відновленні та розвитку системи охорони здоров’я. Під час засідання обговорили наступні питання:

  1. Дорожня карта з впровадження медичного страхування.

25 серпня набув чинності наказ МОЗ № 1530, яким затверджується дорожня карта впровадження медичного страхування. Документ містить, зокрема, наступні кроки: стимулювання розвитку добровільного медичного страхування, визначення переліку медичних послуг, які надаються в рамках програми медичних гарантій, та ті, на які пацієнт матиме додаткові опції, у тому числі доплату за медичні послуги.

  1. Стан реалізації пілотного проєкту з фармацевтичного страхування.

Фармацевтичне страхування — це один з інструментів компенсації витрат громадянам за лікарські засоби. У грудні 2021 р. стартував пілотний проєкт: українцям пропонували сплачувати щомісячний внесок за страховий поліс, сімейний лікар призначав препарати, пацієнт сплачував в аптеці 20% від їх вартості. Через війну проєкт був призупинений та знов почав працювати в лютому 2023 р.

Також обговорювали пропозиції «Асоціації приватних медичних закладів України» щодо запровадження механізмів доплати за медичні послуги. «Асоціація розробила законопроєкт, яким пропонує ввести механізм доплати. Йдеться про відшкодування різниці між тарифом Національної служби здоров’я України та ринковим тарифом. Тобто, наприклад, держава сплачує пацієнту за проведення операції. Якщо ж він хоче, щоб хірургічне втручання провів не звичайний лікар, а відомий професор, то пацієнт сам доплатить за цю послугу. Також важливо, що на «первинці» та «екстренці» доплату вводити не пропонують», — резюмував Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет).

Він також додав, що Комітет, МОЗ та міжнародні партнери проаналізують запропонований документ до наступного засідання робочої групи та сформують спільну позицію.

За матеріалами facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті