Відпуск нарковмісних ліків з аптек: що зміниться?

Державне підприємство «Електронне здоров’я» (далі — Підприємство) нагадує, що невдовзі відпуск наркотичних (психотропних) ліків в аптеці здійснюватиметься виключно на підставі електронного рецепта (е-рецепта). Ця вимога визначена наказом МОЗ від 21.07.2023 р. № 1333. У повідомленні зазначено, що наразі відповідний наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України та він орієнтовно набуде чинності в середині вересня.

Разом з тим Підприємство звертає увагу на те, що вказана зміна передбачає, зокрема, і те, що призначення та відпуск наркотичних (психотропних) ліків, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів згідно з постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303, здійснюватиметься також виключно за е-рецептом. Для цього в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) буде реалізовано відповідну програму «Наркотичні та психотропні препарати на пільгових умовах за постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303».

Винятки діятимуть лише для:

  • лікарських засобів екстемпорального виготовлення;
  • у разі виникнення технічних питань у роботі ЕСОЗ, який унеможливлює виписування е-рецептів;
  • або у випадку призначення таких препаратів на територіях, де тривають активні бойові дії, або тимчасово окупованих рф, що визначені відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309.

У таких випадках призначення та відпуск ліків може здійснюватися за паперовим рецептом!

З огляду на вищесказане, Підприємство просить врахувати вказані зміни в роботі та підготуватися розпочати виписувати/погашати виключно в електронному вигляді рецепти на ліки, вартість яких повністю чи частково відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів згідно з постановою № 1303.

Також Підприємство звертає увагу на те, що МОЗ України не змінює порядок та політику відшкодування ліків на пільгових умовах у межах програм місцевих бюджетів, натомість лише впроваджуватиметься е-рецепт для відпуску наркотичних (психотропних) груп лікарських засобів.

«Це рішення сприятиме попередженню неконтрольованого обігу наркотичних та психотропних препаратів, вживання яких має особливо небезпечні наслідки для життя та здоров’я людини. Разом з тим пацієнти, які проходять складне лікування та потребують знеболення, зможуть отримувати рецепт на такі ліки у більш зручний для них спосіб», — наголошено в повідомленні.

Маршрут лікарів. Е-рецепт повноцінно замінить рецептурні бланки форми № 1 та № 3 для призначення наркотичних ліків у рамках програм місцевих бюджетів. Для цього лікареві потрібно буде обрати вже згадану програму в ЕСОЗ — «Наркотичні та психотропні препарати на пільгових умовах за постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303». Наступним кроком буде внесення інформації в рецепт стосовно обраного лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою, його кількість, дозування, тривалість лікування та спосіб вживання.

Додатково до способу вживання/застосування ліків потрібно буде вказати в полі «Сигнатура»:

  • відсоток відшкодування вартості ліків (50% чи 100% — тобто безоплатно);
  • ЄДРПОУ та найменування закладу, його місцезнаходження;
  • власне прізвище та ініціали.

Надалі лікар підтверджує виписаний рецепт та має переконатися, що пацієнт отримав номер рецепта та код його погашення. За потреби чи на прохання пацієнта можна роздрукувати інформаційну довідку та видати її пацієнту. Інформаційна довідка не прирівнюється до рецепта, тож її не потрібно засвідчувати підписом та печаткою лікаря!

Маршрут фармацевтів. Як уже зазначалося, пацієнт на прийомі у лікаря отримує е-рецепт, а зокрема — номер рецепта та код його погашення й за потреби інформаційну довідку. Фармацевт може просканувати штрих-код, що міститься на інформаційній довідці, сканером або ввести 16-значний код до медичної інформаційної системи (МІС) вручну. У полі «Сигнатура» фармацевт може знайти всю необхідну інформацію для обліку відпуску наркотичних (психотропних) ліків, що відпускаються в межах програм місцевих бюджетів. Зокрема, отримати інформацію щодо:

  • відсотка відшкодування (50% чи 100%);
  • ЄДРПОУ закладу;
  • найменування закладу та його місцезнаходження;
  • прізвища та ініціалів лікаря.

Окрім того, в інтерфейсі МІС з’явиться перелік торгових назв ліків, що доступні до відпуску, згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів.

Надалі пацієнт серед запропонованих варіантів обирає торгову назву препарату, керуючись власним вибором та фінансовими можливостями. Для завершення відпуску ліків в ЕСОЗ необхідно буде ввести код підтвердження та накласти кваліфікований електронний підпис (КЕП) працівника аптеки.

За матеріалами ehealth.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті