Доступність інформаційних систем у сфері охорони здоров’я: що передбачено проєктом акта?

29 Вересня 2023 6:44 Поділитися

Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України 26 вересня оприлюднено для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо функціональних вимог до доступності інформаційно-комунікаційних систем у сфері охорони здоров’я та документів в електронній формі» (далі — проєкт постанови).

Проєктом постанови запропоновано внести зміни в низку нормативно-правових актів Уряду задля закріплення в них норм, які передбачатимуть функціональні вимоги до доступності:

  • інформаційних;
  • електронних комунікаційних;
  • інформаційно-комунікаційних систем у сфері охорони здоров’я, а також документів в електронній формі, що публікуватимуться на вебсайтах і вебресурсах МОЗ України.

Відтак, при створенні, модернізації, розвитку, адмініструванні та забезпеченні функціонування електронної системи охорони здоров’я, системи безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників та будь-якого іншого державного реєстру у сфері охорони здоров’я, мають бути дотримані вимоги ДСТУ EN 301 549:2022 (EN 301 549 V3.2.1 (2021-03), IDT) «Інформаційні технології. Вимоги щодо доступності продуктів та послуг ІКТ» (далі — ДСТУ EN 301 549:2022). Тобто всі сайти та мобільні застосунки, які розробляють та в майбутньому розроблятимуть державні органи у сфері охорони здоров’я, повинні відповідати вказаному стандарту.

Відповідно до постанови КМУ від 21.07.2023 р. № 757 «Деякі питання доступності інформаційно-комунікаційних систем та документів в електронній формі» забезпечувати дотримання вимог стандартів зобов’язані міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, підприємства, установи та організації, що належать до сфери їх управління, а також обласні та міські державні адміністрації. У цьому разі йдеться про МОЗ, Національну службу України з лікарських засобів, ДП «Державний експертний центр МОЗ України», ДП «Електронне здоров’я» та інші підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління МОЗ.

При цьому постановою КМУ № 757 не визначається строк, протягом якого необхідно створити, модернізувати, доопрацювати та ввести в експлуатацію інформаційні, електронні комунікаційні та інформаційно-комунікаційні системи у сфері охорони здоров’я. Отже, відповідні заходи будуть здійснюватися в разі передбачення відповідних видатків.

Пропозиції та зауваження щодо проєкту акта потрібно надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я, тел.: +38 (044) 253-33-31, e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті