Е-рецепт на пільгові наркотичні (психотропні) ліки у рамках місцевих програм: розʼяснення для фармацевтів

З 13 жовтня поточного року відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці почне здійснюватися виключно на підставі електронного (е-)рецепта — набувають чинності відповідні положення наказу МОЗ від 21.07.2023 р. № 1333. Відтак призначення та відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів згідно з постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303, здійснюватиметься також за е-рецептом.

Винятки діятимуть лише в окремих випадках:

  • для лікарських засобів екстемпорального виготовлення;
  • у разі виникнення технічних питань у роботі електрон­ної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), які унеможливлюють виписування е-рецептів;
  • у разі призначення таких препаратів на територіях, де тривають активні бойові дії.

У таких випадках призначення та відпуск ліків можуть здійснюватися за паперовим рецептом.

Порядок звітування аптек щодо відпуску таких лікарських засобів не змінюється.

«Це рішення сприятиме попередженню неконтрольованого обігу наркотичних та психотропних препаратів, вживання яких має особливо небезпечні наслідки для життя та здоров’я людини. Разом з тим пацієнти, які проходять складне лікування та потребують знеболення, зможуть отримувати рецепт на такі ліки у більш зручний для них спосіб», — повідомляють у МОЗ.

Як відпускати наркотичні (психотропні) лікарські засоби, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів? МОЗ надає алгоритм дій для фармацевтичних працівників.

АЛГОРИТМ ДЛЯ ФАРМАЦЕВТА

1. Тепер е-рецепт повноцінно замінить рецептурні бланки форми № 1 та № 3 для призначення наркотичних ліків у рамках програм місцевих бюджетів.

2. Пацієнт на прийомі у лікаря отримає е-рецепт, зокрема — номер рецепта та код його погашення та за потреби інформаційну довідку.

3. Фармацевт може просканувати штрих-код, що міститься на інформаційній довідці, сканером або ввести 16-значний код до медичної інформаційної системи (МІС) вручну.

4. У полі «СИГНАТУРА» фармацевт може знайти всю необхідну інформацію для обліку відпуску наркотичних (психотропних) ліків, що відпускаються в межах програм місцевих бюджетів. Зокрема, отримати інформацію про:

  • частку відшкодування (50% чи 100%);
  • код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України закладу;
  • найменування закладу та його місцезнаходження;
  • прізвище та ініціали лікаря.

Зберігати жодні папери щодо відшкодування вартості ліків у межах програм місцевих бюджетів не потрібно.

5. В інтерфейсі МІС з’явиться перелік торгових назв ліків, що доступні до відпуску згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України.

6. Наступним кроком пацієнт обирає серед запропонованих варіантів торгову назву препарату, керуючись власним вибором та фінансовими можливостями.

7. Для завершення відпуску ліків в ЕСОЗ необхідно ввести код підтвердження та накласти кваліфікований електронний підпис працівника аптеки.

Наразі інформаційна довідка не прирівнюється до е-рецепта, отже, вимагати її для відпуску ліків не потрібно. Зберігати інформаційну довідку в аптеці також не потрібно, як і не треба робити жодних позначок на ній.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті