Опіоїди: дві сторони однієї медалі

20 Жовтня 2023 10:58 Поділитися

Опіоїдна залежність вражає людей із різним соціально-економічним та освітнім статусом. 4 млн осіб зізнаються в немедичному використанні опіоїдів, а у лікарнях щороку фіксують збільшення випадків, пов’язаних з передозуванням цих наркотичних засобів. Зловживання опіоїдними препаратами досягло масштабів епідемії по всьому світу (Azadfard M. et al., 2023).

Опіоїди — клас препаратів, отриманих з опійного маку (зокрема синтетичні варіації), а також їх синтетичні та напівсинтетичні варіації (Gerald F. et al., 2022).

Відповідно до сучасної АТС-класифікації виділяють такі класи:

  • природні алкалоїди опію (морфін, оксикодон та ін.);
  • похідні фенілпіперидину (фентаніл);
  • похідні орипавіну (бупренорфін);
  • похідні морфінану (буторфанол, налбуфін);
  • інші опіоїди (промедол, трамадол).

Загальною ознакою опіоїдів є їх специфічна взаємодія з рецепторами центральної та периферичної нервової систем (δ-, К- та μ-типу), що відповідають за низку відчуттів в організмі, серед яких і біль. Механізм дії полягає у пригніченні центрів больової чутливості, які передають імпульси до кори головного мозку.

Так, опіоїди знайшли своє застосування в якості потужних анальгетиків при важких травмах, пораненнях, оперативному втручанні, а також при захворюваннях, що супроводжуються вираженим больовим синдромом (злоякісні новоутворення, інфаркт міокарда).

Але є негативна сторона застосування опіоїдних лікарських засобів — висока вірогідність розвитку психологічної та фізичної залежності. Дія на зазначені рецептори викликає сильну ейфорію, що змушує багатьох людей повертатися до прийому ліків з наміром відтворити той 1-й кайф, коли вони відчули полегшення. До того ж, припиняючи застосування опіоїдів, пацієнти відчувають симптоми відміни: припливи жару/холоду, нудоту, блювання, діарею, пітливість, сльозотечу, безсоння, занепокоєння, генералізований біль у м’язах, тахікардію, пілоерекцію та зневоднення, що знову ж таки змушують повертатися до опіоїдів, щоб запобігти проявам абстиненції.

Хронічне вживання опіоїдів призводить до змін в чутливості рецепторів, що зумовлює толерантність до ліків і зміни у сприйнятті болю. Опіоїдна гіпералгезія призводить до больових відчуттів непропорційно подразнику у тих, хто вживає або зловживає зазначеними лікарськими засобами протягом тривалого часу.

Факторами ризику зловживання цими ліками є прийом їх у молодому віці, зловживання забороненими наркотиками чи алкоголем в анамнезі, сексуальне насильство серед жінок, несприятливий досвід у дитинстві та супутні психологічні захворювання (депресія, біполярний розлад та синдром дефіциту уваги з гіперактивністю) (Azadfard M. et al., 2023).

Передозування: як допомогти?

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, передозування опіоїдами є однією з причин високої смертності серед споживачів — близько 500 тис. смертей пов’язані із вживанням наркотиків, з яких 70% випадків — з опіоїдами, причому понад 30% смертей є наслідком передозування. Основними клінічними проявами передозування є звуження зіниць, непритомність та порушення дихання. Крім того, може спостерігатися уповільнення мовлення, блідість шкіри, сонливість, холодний піт.

1-ша допомога при передозуванні опіоїдами — введення препарату налоксон, який усуває його наслідки при своєчасному застосуванні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті