Стан проведення клінічних випробувань в Україні — дані ДЕЦ

09 Листопада 2023 11:17 Поділитися

ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (ДЕЦ) повідомляє про стан проведення клінічних випробувань в Україні. Так, з початку 2023 р. від спонсорів надійшли повідомлення про початок 32 клінічних випробувань лікарських засобів в Україні, а лише за останній квартал — 15.

Найбільша кількість із них — це клінічні випробування лікарських засобів за терапевтичним профілем: алергологія, онкологія, неврологія, ревматологія, кардіологія, дерматологія, інфекційні захворювання.

Серед позитивних тенденцій також відзначено:

  • відновлення набору досліджуваних — за звітний період у 2 клінічних випробуваннях, загалом з початку року — у 7 клінічних випробуваннях;
  • повернення пацієнтів із-за кордону в затверджені місця випробувань в Україні — 8, загалом з початку року — 13;
  • рекомендовано до затвердження МОЗ України 8 нових протоколів клінічних випробувань (із них 3 — вітчизняних) та 197 суттєвих поправок до вже існуючих.

Прийнятний рівень кількості суттєвих поправок за ІІІ кв. 2023 р. порівняно з таким самим періодом за минулі роки свідчить про безперервний контроль щодо проведення клінічних випробувань в його життєвому циклі та відповідність вимогам належної клінічної практики (good clinical practice — GCP).

Кількість заяв на суттєві правки зменшується у зв’язку зі зменшенням надходження заяв на проведення клінічних випробувань та з процесами завершення клінічних випробувань згідно з протоколом або їх достроковим завершенням через ситуацію в Україні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті