Проєкт «ТИ ЯК?» — Тульчин

У рамках проєкту «Вінниччина фармацевтична: від давнини до сучасності» громадська організація «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «КУМ ДЕО» за сприяння Громадської ради при Вінницькій обласній раді, представників обласного товариства Червоного Христа у Вінницькій області, спільно зі студентами фармацевтичного відділення Вінницького медичного фахового коледжу ім. Д.К. Заболотного провела акцію «ТИ ЯК?».

Метою виїзного заходу стала підтримка комунікаційної кампанії в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, а також:

  • сприяння формуванню суспільної культури щодо піклування про ментальне здоров’я;
  • участь у національно-патріотичному вихованні як наскрізному виховному процесі, спрямованому на ствердження української національної та громадянської ідентичності відповідно до Закону України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності»;
  • розуміння та інструменти, які допоможуть українцям дбати про своє самопочуття, ментальне здоров’я, особливо в період воєнного стану.

Місцем проведення акції стало місто Тульчин, яке багате своєю історією, культурними пам’ятками, славними українськими традиціями, місцем проживання і творчості письменників, композиторів, поетів, багатьох талановитих і відомих людей.

Цього разу учасники акції відвідали єдину в області аптеку-музей, музей-садибу Миколи Леонтовича, всесвітньо відомого автора твору «Щедрик», палац Потоцьких, крамницю гончарного ремесла.

Особливу увагу учасники акції та майбутні фармацевти приділили аптеці-музею.

«Історію творять особистості і зберігають теж особистості. Історія — сенс існування в професії фармацевта. Кожен повинен знати історію не тільки всесвітню, але й своєї країни, свого рідного краю, міста. Історія — це наше коріння й еволюція розвитку», — відзначив власник аптеки-музею, її засновник, військовий у відставці, лікар-невропатолог Іван Зелюк.

У збірці музею — понад 50 різних фармацевтичних книг ХІХ — початку XX ст., здебільшого польською, німецькою, російською мовами.

Що стосується аптечних «знарядь праці», то їх тут більше ніж 200: металеві, порцелянові, дерев’яні, мельхіорові, різних форм і розмірів, австрійські, польські, російські, з вензелем Миколи ІІ. В експозиції музею багато фотокопій оригіналів старих документів, чимало сигнатур, етикеток і рецептів, аптечного посуду, ступи з товкачиками, гербарій лікарських рослин, аптечні терези, портрет М.І. Пирогова — видатного лікаря і педагога. Загалом на сьогодні в колекції аптеки-музею налічується близько тисячі експонатів.

Студенти — учасники виїзного заходу із захопленням слухали досвідчених фармацевтів, поглинали знання, досвід і корисні професійні поради своїх старших колег, які пропрацювали в аптеках декілька десятків років Ірину Постольникову, Ларису Просяник, Юлію Жлобницьку, Людмилу Варич, Аллу Мельник, тренера Юрія Марценюка.

«Приємно, особливо у цей нелегкий час, спілкуватися з колегами, майбутніми і нинішніми, тими, хто цінить і поважає історію своєї держави, своєї професії. Вдвічі радісно і те, що сьогодні завітали до музею студенти закладу освіти, де ще зовсім недавно і ти здобував свою першу професію.

Молоді, енергійні, допитливі! В умовах епідемії та війни доводиться їм, студентам фармацевтичного відділення Вінницького медичного коледжу ім. академіка Д.К. Заболотного, здобувати цікаву та відповідальну спеціальність фармацевта, яка так потрібна нам нині.

Отож, дякуючи організаторам туру, маючи певний досвід за плечима, хотілося поділитися з ними набутим, допомогти легше орієнтуватися у професійному минулому, іти з професією фармацевта по  життю зі взаємною любов’ю і повагою», — наголосив І. Зелюк, спілкуючись зі студентами-фармацевтами.

Наступним місцем екскурсії стала музей-квартира Миколи Леонтовича — музей «Щедрик», це дім легендарної мелодії, яка стала символом Різдва в усьому світі. Твір, над яким Микола Леонтович працював майже усе своє життя, спершу здобув успіх в Україні.

Перебуваючи в помешканні Миколи Леонтовича, учасники акції відчули атмосферу домашнього затишку, в якій народжувалася музика. Поринаючи в історію творчості свого видатного земляка, всі учасники відчули глибинну духовність, культурну, багату спадщину, що залишила слід у наших серцях і нашому ментальному здоров’ї, які так потрібні нам сьогодні у важкі години воєнного стану.

Останнім пунктом екскурсії став палац родини Потоцьких у Тульчині — візитівки невеликого міста Вінницької обл. Це чудовий зразок архітектури XVIII ст., що зберіг колишню розкіш і донині.

Палац у Тульчині — одна з садиб графського сімейства Потоцьких. Він один із найяскравіших та найвідоміших представників палацово-паркових комплексів Вінниччини. Станіслав Потоцький був великим поціновувачем образотворчого мистецтва, тож зібрав велику колекцію живопису в палацовій галереї. Його зібрання містило роботи Ван Дейка, Рембрандта та Рубенса. Володар замку також мав колекцію монет і порцеляни. Палац відомий і своєю великою бібліотекою.

Підтримуючи комунікаційну кампанію в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?», наша асоціація піклується про ментальне здоров’я своїх членів, проводить зустрічі, тренінги, екскурсії, індивідуальні бесіди, розуміючи, що ментальне здоров’я — це непомітний, але водночас головний двигун людини, що дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати в суспільстві. Регулярне піклування про власний стан може наштовхнути на відкриття внутрішнього джерела сили, що допоможе пройти крізь складні часи.

Тому дбати про своє ментальне здоров’я — така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне. Ментальне та фізичне здоров’я — нерозривне ціле.

Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

Це означає, що ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, хорошого фізичного самопочуття. А з іншого боку — психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства.

Для нас, працівників фармацевтичної сфери, системи охорони здоров’я, надзвичайно важливо бути прикладом для наших людей, наших відвідувачів, задовольняти потреби не тільки в забезпеченні лікарськими засобами, але і своїми порадами, консультаціями, емоціями, симпатіями допомагати і підтримувати людей. Адже щоденно до наших аптек приходять десятки, сотні, тисячі людей, для яких увага, співчуття, і просто людське звернення «ТИ ЯК?» допоможуть заспокоїти, відчути турботу і, головне, підтримку в такий важкий час.

Лариса Просяник,
голова правління
ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «Кум Део»,
заслужений працівник фармації України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті