Держлікслужба пропонує встановити нові вимоги до площі аптек у сільській місцевості

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) 13 листопада оприлюднила для громадського обговорення проєкт змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)» (далі — Ліцензійні умови).

У супровідній документації зазначається, що згідно з постановою КМУ від 22.09.2023 р. № 1015, яка наразі ще не набула чинності, встановлено нові вимоги до площі аптек у сільській місцевості:

  • загальна мінімальна площа аптек, розташованих у селищах та селищах міського типу, становить не менше ніж 30 кв. метрів (площа торговельного залу — не менше ніж 13,5 кв. метра),
  • для аптек, розташованих у селі, — не менше ніж 18 кв. метрів (площа торговельного залу — не менше ніж 6 кв. метрів, приміщення для зберігання лікарських засобів — не менше ніж 3,6 кв. метра; кімната для персоналу — не менше ніж 2,4 кв. метра).

Разом з тим Ліцензійними умовами встановлено, що мінімальна загальна площа додаткових приміщень, які входять до загальної площі приміщень аптеки, — для зберігання ліків не може бути меншою, ніж 10 кв. метрів, а для персоналу — не менше ніж 8 кв. метрів. Тому з метою приведення у відповідність з вимогами постанови № 1015 пропонується внести зміни до пункту 167 та додатку 5 Ліцензійних умов, визначивши, що:

  • загальна мінімальна площа приміщень для зберігання ліків, не може бути меншою 10 кв. метрів для міст та 8 кв. метрів для селищ та селищ міського типу;
  • загальна мінімальна площа приміщень для персоналу не може бути меншою 8 кв. метрів для міст та 6 кв. метрів для селищ та селищ міського типу.

У разі ухвалення цієї постанови вона набуде чинності одночасно із постановою № 1015, але не раніше дня її офіційного опублікування.

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови потрібно надсилати до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками за адресою: м. Київ, 03115, просп. Перемоги, 120А, e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті