Е-рецепт на антибіотики: виписано понад 1 млн рецептів

22 Листопада 2023 1:07 Поділитися

Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ) у межах Всесвітнього тижня обізнаності про антибактеріальні лікарські засоби (World Antimicrobial Awareness Week 2023) пояснено, як цифрові інструменти стримують розвиток стійкості бактерій до антибіотиків.

Антибіотикорезистентність — процес набуття бактеріями стійкості до антибіотикотерапії. Іншими словами, антибіотики та інші протимікробні препарати стають все менш ефективними, а інфекціям стає все складніше та навіть неможливо протидіяти.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) визначають однією з причин хвилі антибіотикорезистентності у світі безконтрольне застосування антибіотиків пацієнтами без призначення лікаря. Так, у всьому світі одним із основних інструментів стримування антибіотикорезистентності є призначення та відпуск ліків за електронним рецептом.

Саме тому із серпня минулого року відпуск антибіотиків в Україні почав здійснюватися за е-рецептом — це один із кроків у боротьбі з нераціональним вживанням рецептурних лікарських засобів, зокрема антибіотиків.

Наразі в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) уже сформовано понад мільйон е-рецептів на антибактеріальні ліки (1 147 377 згідно з даними дашборду).

МОЗ зазначає, що в подальшому дані про ці призначення дозволять аналізувати, за яких діагнозів та на яких етапах найчастіше застосовують антибіотики, — тим самим оцінювати якість та ефективність надання медичної допомоги лікарями.

Також це дозволить відстежувати в динаміці рівень застосування антибіотиків, прогнозувати та запобігати кризам на основі аналізу тенденцій та за потреби обмежувати прийом того чи іншого антибіотика в ситуаціях, де це становить громадську загрозу.

Нагадаємо, електронний рецепт на антибактеріальні лікарські засоби системного застосування за АТХ-кодом J0 запроваджено з 1 серпня 2022 р.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті