Заборона призначати ліки, керуючись вигодою від виробника: Уряд ухвалив проєкт закону

Кабінет Міністрів України під час засідання 24 листопада ухвалив проєкт закону «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності». Надалі законопроєкт має розглянути Верховна Рада України.

«Виробники, дистриб’ютори лікарських засобів та представники фармацевтичних компаній продовжують налагоджувати зв’язки з медичними та фармацевтичними працівниками для просування своєї продукції. Такі зв’язки можуть підкріплюватися роздачею сувенірної та брендованої продукції, подарунками, преміями від представників фармацевтичної промисловості», — йдеться в повідомленні.

Схвалений Урядом проєкт закону заборонятиме прояви такої «співпраці». Проєктом закону передбачається перелік чітких дій, які впливають на об’єктивність та ефективність роботи лікарів та фармацевтів, з метою недопущення призначення ліків під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів.

Зокрема, лікарі, фармацевти та спеціалісти з реабілітації не матимуть права безпосередньо чи через інших осіб вимагати, просити та одержувати ані кошти, ані іншу вигоду за призначення препаратів конкретного виробника. Заборона поширюватиметься і на медичні вироби та допоміжні засоби реабілітації. Також буде заборонено використовувати для призначення ліків бланки фармацевтичних компаній, які містять рекламну інформацію.

Окрім того, фармацевти при відпуску препаратів на прохання покупця будуть зобов’язані надати достовірну інформацію про наявні аналоги. «Фармацевт не має приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною, керуючись власною вигодою», — наголошують у МОЗ.

Також у відомстві зазначають, що проєкт закону розроблено на виконання Державної антикорупційної програми на 2023–2025 рр.

За матеріалами moz.gov.ua,
фото з урядового сайту

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті