Болгарія: поточні проблеми з е-рецептом та незаконним експортом

30 Листопада 2023 12:30 Поділитися

У Болгарії з 8 грудня почне діяти перехідний період, протягом якого антибактеріальні засоби для системного застосування можна буде виписувати не лише за допомогою електронного (е-), але й паперового рецепта. Ліки від цукрового діабету й надалі виписуватимуть лише за е-рецептом. А тим часом е-рецепти на всі ліки буде пілотовано в кількох закладах «первинки», аби лікарі могли давати зворотний зв’язок розробникам електронної системи.

Як планували?

Необхідність у такому заході виникла після набуття чинності 16 жовтня нормативними змінами, відповідно до яких лікарські засоби для лікування цукрового діабету (група A10 за АТС-класифікацією) та антибактеріальні засоби для системного застосування (група J01) виписуватимуть лише за е-рецептом. Відповідні положення було додано до наказу міністерства охорони здоров’я (Наредба №4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти).

Виписування е-рецепта не скасовує відвідування лікаря, оскільки призначення здійснюється після медичного огляду. Для виписування е-рецепта лікар повинен мати комп’ютер або мобільний пристрій, підключення до інтернету та спеціалізоване медичне програмне забезпечення для роботи із Національним фондом медичного страхування (Националната здравноосигурителна каса — НЗИС). Важливо те, що НЗИС підтримує офлайн-режим роботи, у якому за відсутності підключення до інтернету події зберігаються та повторно надсилаються, коли з’єднання відновлюється.

Щоб уникнути труднощів та полегшити роботу медичних працівників, запроваджено також eRx, що працює на мобільних телефонах під керуванням Android та IOS. Він призначений для виписування е-рецептів у ситуаціях, коли лікар не має доступу до комп’ютера з медичним програмним забезпеченням.

Що сталося?

Приблизно через місяць після набуття чинності новими правилами призначення на нараді у прем’єр-міністра між усіма зацікавленими сторонами ухвалено рішення про перехідний період, а також про те, щоб користуватися паперовими рецептами навіть після 1 квітня могли окремі групи лікарів. Про це повідомило видання «Zdrave.net», опублікувавши інтерв’ю із міністром охорони здоров’я, професором Христо Хинковим.

Портал «Инвестор.БГ» прокоментував таке рішення наступним чином: «Після скорочення продажу антибіотиків за останні тижні внаслідок змін організації, пов’язані з постачанням ліків у нашій країні, наполягають на активній та рівноправній участі в обговоренні та розробці публічно прозорої дорожньої карти цифровізації на всіх етапах постачання ліків».

Причини «фальшстарту» — банальні. Учасники процесу не були заздалегідь повідомлені, проінструктовані, навчені, залучені стати співучасниками такої реформи. «Швидше за все, намір з електронізацією добрий, але ті кроки, які зараз зроблені, некоректні», — вважає один із лікарів-експертів.

За словами лікаря загальної практики Георга Миндова, якого цитує «Инвестор.БГ», має бути підготовлений перелік усіх охоплених нововведенням ліків, а програмне забезпечення — інтегровано з програмним забезпеченням аптек. «Таблетки не можу виписати, а сироп виходить. І зараз таке божевілля відбувається», — зазначив він і додав, що потрібен перехідний період, щоб «все відпрацювати».

За словами колишнього міністра охорони здоров’я, Стефана Константинова, е-рецепти — це корисний варіант, але є проблема із встановленням термінів, так що нібито через рік усі ліки виписуватимуть в електронному вигляді. «Незалежно від того, чи всі ліки через рік будуть виписуватися в електронному вигляді, я б порадив проф. Х. Хінкову утриматися від таких заяв, не встановлювати такі жорсткі терміни, тому що важливо, щоб люди мали довіру до системи», — зазначив С. Константинов.

Новий проєкт наказу із «багаторазовими» рецептами

23 листопада опублікований проєкт змін до вищезгаданого «Наредба №4» із передбаченим перехідним періодом стосовно виписування антибіотиків, що діятиме до 1 квітня 2024 р. Ним також запропоновано зміну стосовно багаторазових рецептів: «Рецепти з одноразовим режимом відпуску дійсні протягом 30 днів з дня їх виписування, а рецепти з багаторазовим режимом відпуску дійсні до 6 міс з дня їх виписування та містять зазначення кількості відпусків».

Проблеми у системі відстеження

У листопаді 2023 р. міністерство також повідомило про низку вад у функціонуванні спеціалізованої електронної системи відстеження та аналізу лікарських засобів (Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствени продукти — СЕСПА), зазначивши, що порушення не були вчасно усунені, що перешкоджало належному контролю за постачанням лікарських засобів в країні.

Про це йдеться у звіті за матеріалами внутрішнього аудиту міністерства, підготовленому на прохання голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Костадіна Ангелова. Через виявлені порушення матеріали направлено до прокуратури. Аудиторський звіт охоплює період з 2018 до 2023 р., відстежуючи створення та впровадження системи і проблеми, пов’язані з її функціонуванням.

Так, виявлено, що СЕСПА все ще працює з неліцензійним програмним забезпеченням, і це не дозволяє оновлювати його, що знижує захист. Інша проблема полягає в тому, що з моменту впровадження система працює на одному фізичному сервері без резервних копій. Крім того, під час перевірки СЕСПА у 2022 р. виявлено упущення та невідповідності щодо функціонування системи, щодо яких надано 30 рекомендацій. Деякі з них не виконані досі.

Частина з цих зауважень стосується використання СЕСПА для протидії незаконним схемам виведення державних коштів із бюджету НЗИС шляхом експорту ліків до країн ЄС та третіх країн, що також є причиною дефіциту деяких ліків у Болгарії.

Зокрема, щодо проблеми реекспорту міністр нагадав, що влада вже активувала рішення: до парламенту внесено зміни до закону про ліки, які передбачають подальші зміни у алгоритмах СЕСПА, щоб ліки експортувалися з країни лише після 100% задоволення болгарського ринку.

За матеріалами www.bphu.bg; www.investor.bg; lex.bg;
www.mh.government.bg; www.zdrave.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті