«Традиції» неформальних платежів у лікарнях мають бути припинені — Сергій Дубров

Міністерство охорони здоров’я України наголошує: усі українці можуть безоплатно отримати широкий спектр медичних послуг завдяки Програмі медичних гарантій (ПМГ). Однак практика неформальних платежів у медичних закладах продовжує існувати. Ця практика підкріплюється своєрідними «традиціями» та менеджментом самих закладів.

Перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров зауважив, що Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повністю покриває медичним закладам вартість лікування та реабілітації пацієнтів. «Пацієнти мають право на безоплатні ліки та перебування у стаціонарі, а лікарі та медичні сестри отримують заробітну плату шляхом раціонального розподілу коштів керівництвом закладу. Вимагати кошти у пацієнта — це злочин», — наголошує він.

Також у відомстві повідомляють, що для аналізу динаміки неформальних платежів проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я» проведене дослідження. За його результатами визначено, що пацієнти повідомляють про значне зниження частоти і середніх розмірів неформальних платежів за всіма пріоритетними послугами порівняно з 2020 р.

Однак їх кількість залишається значною: кожен шостий пацієнт при пологах і кожен другий при інсульті сплачував неформально за лікарські засоби.

«Завдяки розширенню ПМГ та Національного переліку основних лікарських засобів з 2020 р. вдвічі скоротилася кількість пацієнтів, які стикалися із вказівкою придбати ліки власним коштом», — йдеться в повідомленні.

Результати проведеного дослідження свідчать, що лише 23% пацієнтів вказали на таку причину неформальних платежів, тоді як у 2020 р. — 48%. При цьому у 2023 р. лише 3% пацієнтів стикнулися з безпосередньою вимогою платежів від медичного закладу.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Мойша 13.12.2023 10:32
Це звичайно все красиво, але краще б розробили механізм покарання для лікарів та ін персоналу, через який і займаються неформальними платежами. Особливо коли за препаратом для наркозу лікар посилає певну аптеку, оскільки лікарня ще отримала.
Вікторія 14.12.2023 5:19
Цікаво, звідки взяли 3%? Кількість вимагань на багато більша. Скільки спілкуюсь з різними людьми, скільки й чую що озвучили певну сумму. В цьому році й сама зіткнулась з лікарською жадібністю при ургентному направленні. На жаль, це явище ще дуже присутнє в нашій безкоштовній медицині(((
Якірь 14.12.2023 11:23
Про перевірку з національної служби здоров'я. Знали ще за дві неділі до початку
Сергій 17.12.2023 7:20
З кожного, підкреслюю , з кожного пацієнта вимагають гроші та купити ліки за свої гроші. Навіть з військових! Особисто переконався!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті