Уряд ухвалив Порядок реалізації ПМГ на 2024 р.

22 Грудня 2023 5:30 Поділитися

22 грудня Кабінет Міністрів України ухвалив Порядок реалізації Програми медичних гарантій (ПМГ) на 2024 р.

На 2024 рік на ПМГ буде виділено майже 159 млрд грн, що на 16 млрд грн більше, ніж торік. У тому числі 5,2 млрд грн — на реімбурсацію ліків.

ПМГ–2024 охоплюватиме всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію. А також медичну допомогу дітям віком до 16 років та допомогу у період вагітності та пологів. Загалом у ПМГ на наступний рік передбачено 44 пакети послуг, серед яких 3 нові:

  • Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro);
  • Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів;
  • Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Програма реімбурсації «Доступні ліки» розвиватиметься в межах наявних напрямів:

  • серцево-судинні та цереброваскулярні захворювання, у тому числі з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів;
  • цукровий та нецукровий діабет;
  • хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів;
  • розлади психіки та поведінки, епілепсія;
  • хвороба Паркінсона;
  • ліки для осіб у посттрансплантаційний період;
  • знеболювальні для паліативних пацієнтів.

У 2024 р. планується розширення переліку ліків проти розладів психіки та поведінки, які пацієнти зможуть отримати безоплатно або з частковою доплатою.

Тарифи за пакетами ПМГ у 2024 р. удосконалено та пріоритезовано. Зокрема, удосконалено тарифи на реабілітаційні послуги та хірургічні операції, які передбачатимуть ширше застосування підвищувальних коефіцієнтів залежно від складності послуги. Пріоритетом залишається охорона материнства та дитинства. За одним із найвищих тарифів у програмі оплачуватиметься неонатальна допомога. У 2024 р. тариф переглянуто, розмір оплати більше залежатиме від складності випадку.

Збережено також тарифи на лікування онкологічних захворювань. Пріоритетними також залишаються 6 досліджень для раннього виявлення онкопатології.

Особлива увага приділена психологічній допомозі. Зокрема, діятиме пакет психологічної підтримки на первинному рівні, впроваджений у 2022 р., та збільшено тариф на стаціонарну психіатричну допомогу, який також залежатиме від складності випадку. Також продовжить надаватися психіатрична допомога мобільними мультидисциплінарними командами, триватиме створення та функціонування центрів ментального здоров’я.

Надзвичайно важливими є сталість функціонування мережі закладів охорони здоров’я та надання медичної допомоги нашим громадянам в зоні бойових дій. За пакет «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії» тариф визначається як глобальна ставка на місяць, яка дорівнює фактичній вартості медичних послуг за грудень за договором, який діяв до 31 грудня 2022 р. за пакетами медичних послуг з надання стаціонарної допомоги відповідного надавача медичних послуг.

Тариф за готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях визначається як глобальна ставка на місяць, яка становить 1 053 510 грн.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті