Е-рецепти на ліки знову відпускатимуть за кодом у смс-повідомленні

26 Грудня 2023 10:38 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляє про відновлення можливості надсилання смс-повідомлень для відпуску електронних рецептів (е-рецептів). Так, пацієнти, як і раніше, зможуть отримати необхідні рецептурні препарати, вказавши фармацевту номер рецепта та код його погашення.

Нагадаємо, що через збій роботи мобільного оператора «Київстар» в електронній системі охорони здоровʼя  ухвалено тимчасові зміни щодо виписування е-рецептів. Так, з 15 грудня при виписуванні е-рецептів смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення не відправляли на мобільний номер пацієнта. Натомість код погашення такого рецепта відображався в інформаційній довідці до е-рецепта.

На сьогодні можливість отримання смс-повідомлень абонентами мобільного оператора відновлено, тому з 26 грудня надсилання смс-повідомлень для е-рецептів здійснюється в звичному режимі.

МОЗ звертає увагу, що для погашення е-рецептів, створених у період з 15.12.2023 до 25.12.2023 р. включно, у пацієнта залишається можливість використати код, зазначений в інформаційній довідці. Додаткові дії від медичних працівників не потрібні.

Також зауважимо, що відновлення налаштувань діють у межах всіх програм, за якими призначають лікарські засоби за е-рецептами, зокрема з програмами реімбурсації.

Крім того, на період дії воєнного стану лікар за вибором пацієнта може виписати паперовий рецепт на рецептурні препарати за власні кошти пацієнта.

При цьому лікарські засоби та медичні вироби за програмами реімбурсації, а також наркотичні препарати призначають та відпускають виключно за електронними рецептами. Однак це не стосується певних винятків. Так, паперовий рецепт можна виписувати:

  • для призначення ліків, які виготовляються в аптеці;
  • на територіях, де ведуться активні бойові дії, у випадку, якщо немає технічної можливості виписати/відпустити електронний рецепт.

Стосовно лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, то можливість використання паперових рецептів залишається для тимчасово окупованих територій і територій, де ведуться активні бойові дії.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті