Законопроєкт щодо мобілізації: які зміни передбачені в частині військово-транспортного обов’язку

26 Грудня 2023 11:44 Поділитися

25 грудня в Парламенті зареєстровано законопроєкт № 10378, яким вносяться зміни в деякі законодавчі акти з метою удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Серед іншого, ним пропонується вдосконалити питання військово-транспортного обов’язку (далі — ВТО), який установлюється з метою задоволення потреб Збройних сил України (ЗСУ), інших військових формувань на особливий період транспортними засобами і технікою.

Так, пропонується уточнити, що під транспортними засобами для забезпечення ВТО слід розуміти не лише наземний транспорт, але й водний.

Також уточнюється, що цей обов’язок поширюватиметься й на підприємства, установи і організації всіх форм власності, суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності та фізичних осіб, зареєстрованих в установленому законом порядку як фізичні особи — підприємці.

Нагадаємо, виконання ВТО під час мобілізації здійснюється згідно з Мобілізаційним планом України шляхом безоплатного залучення транспортних засобів на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації.

Законопроєктом передбачається, що Міністерство внутрішніх справ України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, забезпечуватиме подання до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) відомостей про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування (ЗСУ) та інших військових формувань в особливий період.

У свою чергу, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України забезпечують подання до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомостей про зареєстровані в Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України водні транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

Також Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів визначатиме порядок надання до ТЦК відомостей про зареєстровані трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні машини, сільськогосподарську техніку, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

При цьому транспортні засоби, які таким чином перебуватимуть на військовому обліку у ТЦК, заборонятиметься:

  • відправляти в інші регіони або за межі території України;
  • передавати права власності на них юридичним особам або громадянам у довгострокову оренду (лізинг);
  • надавати їх як предмет застави для виконання зобов’язань за договорами про надання кредиту та гарантії перед банківською установою;
  • вчиняти інші дії, що унеможливлюють передачу таких транспортних засобів військовим формуванням.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті