Ацетилсаліцилова кислота може попередити розвиток цукрового діабету

28 Грудня 2023 10:28 Поділитися

У патогенезі цукрового діабету 2-го типу процесам запалення належить провідна роль. Наскільки виражений вплив лікування низькими дозами ацетилсаліцилової кислоти на ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу та рівень глікемії? З метою перевірки у США та Австралії проведене рандомізоване дослідження за участю осіб похилого віку старше 70 років (та ≥65 років для етнічних меншин США). У дослідження не включали людей, у яких вже діагностовано цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, деменцію або фізичні вади, що обмежують незалежність.

Учасники були випадковим чином розподілені у співвідношенні 1:1 у групи перорального застосування 100 мг щоденно ацетилсаліцилової кислоти з кишковорозчинною оболонкою або плацебо. Випадок цукрового діабету визначався як встановлення діагнозу, початок прийому цукрознижувальних препаратів або концентрація глюкози в крові натще (ГКН) 7,0 ммоль/л або більше, оцінена під час щорічних контрольних візитів.

У період з 10 березня 2010 до 24 грудня 2014 р. було включено загалом 16 209 учасників, приблизно половині з яких випадковим чином призначено ацетилсаліцилову кислоту, іншій половині — плацебо. Протягом середнього періоду спостереження 4,7 року зареєстровано 995 (у 6,1% осіб) випадків цукрового діабету 2-го типу (459 у групі ацетилсаліцилової кислоти та 536 у групі плацебо). Порівняно з плацебо, група ацетилсаліцилової кислоти мала 15% зниження ризику розвитку цукрового діабету (коефіцієнт ризику 0,85; 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,75–0,97; p=0,013) і повільнішу швидкість підвищення концентрації ГКН на 5-й рік. Велика кровотеча (значна шлунково-кишкова кровотеча, внутрішньочерепна кровотеча та клінічно значуща кровотеча в інших місцях) виникла у 510 (3,2%) із 16 104 учасників (300 (3,7%) у групі ацетилсаліцилової кислоти та 210 (2,6%) у групі плацебо). Порівняно з плацебо, у групі ацетилсаліцилової кислоти виявлено підвищення ризику великої кровотечі на 44% (коефіцієнт ризику 1,44; 95% ДІ 1,21–1,72; p<0,0001).

Таким чином, лікування ацетилсаліциловою кислотою знизило захворюваність на цукровий діабет 2-го типу та уповільнило підвищення концентрації ГКН, але підвищило частоту серйозних кровотеч в осіб похилого віку. Враховуючи зростаючу поширеність цукрового діабету 2-го типу серед людей похилого віку, потенціал протизапальних засобів, таких як ацетилсаліцилова кислота, у запобіганні його розвитку або поліпшенні рівня глюкози вимагає подальшого вивчення.

Дослідження профінансовано Національним інститутом старіння (National Institute on Aging) США, Національним інститутом раку (National Cancer Institute) США, іншими державними та громадськими організаціями США та Австралії.

За матеріалами www.thelancet.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті