Законопроєкт щодо мобілізації: що змінюється для військовозобов’язаних?

26 Грудня 2023 3:05 Поділитися

25 грудня в Парламенті зареєстровано законопроєкт № 10378, яким вносяться зміни в деякі законодавчі акти з метою удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Серед іншого, ним пропонується вдосконалити питання отримання повісток та обов’язків громадян у частині мобілізаційних заходів.

Так, проєктом пропонується виключити норму, згідно з якою призовникам, військовозобов’язаним та резервістам заборонялося змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України.

Однак, у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану призовники, військовозобов’язані та резервісти, які залишили або покинули своє місце проживання, зобов’язані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у ТЦК за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

Уточнюється, що громадяни зобов’язані:

  • з’являтися за викликом до ТЦК у строк та місце, зазначені в повістці для взяття на військовий облік, визначення їх призначення на особливий період, проходження медичного огляду;
  • реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста у порядку, який повинен затвердити Кабінет Міністрів України;
  • проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішенням військово-лікарської комісії чи відповідного районного (міського) ТЦК.

Також проєктом передбачається, що під час мобілізації зобов’язані з’явитися:

  • військовозобов’язані та резервісти, які приписані до військових частин — на збірні пункти ТЦК у строки, зазначені в отриманих ними повістках або мобілізаційних розпорядженнях;
  • резервісти, які проходять службу у військовому резерві, — до військових частин у строки, визначені командирами військових частин;
  • військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України — за викликом керівників органів, у яких вони перебувають на військовому обліку;
  • військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України чи розвідувального органу Міністерства оборони України — за викликом керівників відповідних підрозділів;
  • особи, які уклали контракти про перебування в резерві служби цивільного захисту — за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

Інші військовозобов’язані повинні протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження з’явитися для уточнення своїх облікових даних через центр надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або особисто у ТЦК за місцем свого перебування або знаходження.

Так, проєктом пропонується залучити до мобілізаційних заходів і центри надання адміністративних послуг.

Стосовно повісток проєктом уточнюється, що в разі її отримання громадянин зобов’язаний з’явитися в зазначене в ній місце та строк. У повістці мають бути зазначені:

  • прізвище, ім’я, по батькові та дата народження громадянина, якому адресована повістка;
  • найменування ТЦК, що видав повістку;
  • мета виклику до ТЦК;
  • зазначення місця, дня і часу явки за викликом;
  • підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;
  • реєстраційний номер повістки;
  • роз’яснення щодо наслідків неявки і про обов’язок повідомити причини неявки.

Законопроєктом пропонується й врегулювати питання місць, де громадяни можуть отримати повістки. Так, вона може бути вручена громадянину особисто:

  • у приміщенні ТЦК його представниками;
  • за місцем проживання (перебування) представниками ТЦК або поліцейськими;
  • за місцем роботи представниками ТЦК, роботодавцем або поліцейськими;
  • у громадських місцях представниками ТЦК або поліцейськими.

Повістка також надсилатиметься через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста (прим.ред.: коли буде розроблено відповідний функціонал) або на електронну пошту.

До поважних причин неприбуття до ТЦК, які підтверджені відповідними документами, у строк, визначений у повістці, належать:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути в зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

Проєктом встановлюються зобов’язання на період мобілізації для громадян України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті (виключені) з військового обліку, мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника ТЦК або поліцейського.

Крім того, законопроєктом пропонується дозволити працівникам ТЦК здійснювати фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів, а також використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті