Законопроєкт щодо мобілізації: які обмеження передбачені за невиконання мобілізаційного обов’язку?

26 Грудня 2023 5:38 Поділитися

25 грудня в Парламенті зареєстровано законопроєкт № 10378, яким вносяться зміни в деякі законодавчі акти з метою вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Серед іншого, ним передбачено встановлення обмежень для громадян за порушення ними зобов’язань щодо уточнень своїх військово-облікових даних.

Так, передбачається, що особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, визначає Кабінет Міністрів України.

Однак ще до моменту ухвалення таких особливостей, законопроєктом запропоновано надання консульських дій у закордонних дипломатичних установах України за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними або резервістами, лише за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

Однак ця норма не застосовуватиметься в разі:

  • оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;
  • вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;
  • вчинення нотаріальних дій з питань оформлення спадщини;
  • вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном;
  • загрози життю та здоров’ю громадянина.

Проте Уряд ще має затвердити Порядок перевірки дійсності військово-облікових документів консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи.

Стосовно військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на території України, то для них також передбачені обмеження за невиконання своїх мобілізаційних обов’язків. Зокрема, за неявку військовозобов’язаних до ТЦК протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження.

Так, законопроєктом пропонується, щоб відомості про таких осіб вносилися до Єдиного реєстру боржників за повідомленням керівника ТЦК. Після чого до них застосовуватимуться наступні обмеження у вигляді:

  • заборони виїзду за кордон;
  • заборони на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;
  • відмови в укладенні кредитного договору, договору позики;
  • призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Ці обмеження скасовуватимуться після виконання мобілізаційного обов’язку шляхом надання керівником ТЦК повідомлення щодо виключення військовозобов’язаного або резервіста з Єдиного реєстру боржників.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті