Укрпошта може отримати ліцензію з роздрібної торгівлі ліками

27 Грудня 2023 4:46 Поділитися

На спеціальній нараді під головуванням віцепрем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук розглядали питання можливості створення в селах і на прифронтових територіях мобільних аптечних пунктів.

У разі запровадження мобільних аптечних пунктів, вони зможуть функціонувати:

  • у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти;
  • на прифронтових територіях, де наразі суттєво зруйнована медична й аптечна інфраструктура.

Важливо: мобільні аптечні пункти працюють як транспортний засіб ліцензіата.

Тому в разі реалізації цієї ініціативи планується:

  1. Відкриття ліцензованих складів на ключових сортувальних об’єктах акціонерного товариства «Укрпошта» (Київ, Львів, Харків, Одеса, Хмельницький), що дасть змогу забезпечити доставку ліків до будь-якого населеного пункту країни вже наступного дня.
  2. Забезпечення запасу 10 тис. найменувань лікарських засобів.
  3. Інтеграція з програмою реімбурсації «Доступні ліки».

У мобільних аптечних пунктах діятимуть аналогічні правила відпуску препаратів, як і в стаціонарних аптеках. Усі рецептурні препарати видаватимуться виключно за рецептом.

У повідомленні зазначається, що наразі головною перепоною на шляху до реалізації цієї ініціативи є отримання Акціонерним товариством «Укрпошта» ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Адже згідно з Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) право створювати подібні мобільні аптечні пункти є виключно у суб’єктів господарювання, які мають відповідну ліцензію.

«Тому надання поштовому оператору такого права зможе розв’язати проблему доступних ліків на 100% території України вже в 1-й половині 2024 р.», — йдеться в повідомленні.

За матеріалами minre.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Руслан 28.12.2023 2:51
Це добре. Але, не врахований той факт, що в сільській місцевості, у разі відсутності аптеки чи аптечного пункту, відпуск лікарських засобів здійснюється працівником лікувального закладу (медичною сестрою, фельдшером, ФАП-у, АЗПСМ, тощо.) за погодженням з місцевими органами влади. Тому ініціатива з мобільними аптечними пунктами доречна виключно у прифронтових територіях. В усих інших випадках достатньо тих механізмів, які існують на сьогоднішній день.
Тетяна 29.12.2023 10:05
В селах закрили всі поштові відділення, відділення банків. Тепер мобільний транспорт возитиме і ліки, і пральні порошки, і чіпси, і гроші одним автомобілем? Знову рухаємося в середньовіччя.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті