Грудне вигодовування: винятки з правил

29 Грудня 2023 10:23 Поділитися

«Грудне вигодовування забезпечує неперевершену користь для здоров’я немовлят і матерів. Це клінічний золотий стандарт для вигодовування та харчування немовлят з грудним молоком, унікальним чином розробленим для задоволення потреб здоров’я дитини, яка росте. Ми повинні робити більше, щоб створити сприятливе та безпечне середовище для матерів, які вирішили годувати грудьми.»

Dr. Ruth Petersen, director of CDC’s Division of Nutrition, Physical Activity, and Obesity

Грудне вигодовування — це не лише процес забезпечення дитини їжею, а й такі незабутні моменти близького контакту матері з дитиною, час пізнання малюком любові, тепла та захищеності і, звичайно, це підтримка здоров’я немовлят і матерів. Згідно з рекомендаціями Американської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics — AAP) немовлят потрібно годувати виключно грудним молоком протягом перших 6 міс з продовженням грудного вигодовування разом із введенням прикорму протягом принаймні до 2 років або довше за бажанням.

Доведено, що немовлята, які знаходяться на грудному вигодовуванні, мають нижчий ризик розвитку бронхіальної астми, ожиріння, цукрового діабету І типу, тяжких захворювань нижніх дихальних шляхів, вушних інфекцій, синдрому раптової дитячої смерті (СВДС), шлунково-кишкової патології та некротичного ентероколіту (у недоношених дітей). А жінки, які годують грудьми, менш схильні до розвитку артеріальної гіпертензії, цукрового діабету ІІ типу та онкопатології, серед яких рак яєчника та рак молочної залози.

Проте хоча материнське молоко й забезпечує найбільш повноцінне харчування та ряд переваг для немовлят і їх мам, є особливі винятки, коли годування грудним молоком може не бути рекомендованим або його варто буде припинити в екстреному порядку (у такій ситуації лікарі можуть призначити лікарські засоби для пригнічення лактації на основі каберголіну (Достинекс), бромокриптину). Оскільки, відмова від годування грудьми — це серйозне рішення, воно потребує детальної оцінки в кожному окремому випадку, щоб визначити виправданість та обґрунтованість такого кроку.

Матерям слід повністю відмовитися від годування дитини грудьми чи зцідженим молоком, якщо:

  • у немовляти діагностована класична галактоземія (рідкісне генетичне порушення метаболізму);
  • жінка є носієм вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) і не приймає антиретровірусну терапію або приймає, але не досягла стійкого пригнічення вірусу в період вагітності (мінімум протягом ІІІ триместру) або під час пологів, або не може підтримувати стійке пригнічення вірусу після пологів;
  • мати інфікована Т-клітинним лімфотропним вірусом людини I або II типу (HTLV — 1/2);
  • жінка вживає наркотики;
  • у матері є підозра або підтверджено захворювання на вірус Ебола.

Тимчасово припинити годувати дитину грудьми чи зцідженим молоком потрібно у випадку інфікування годуючої жінки бруцельозом, вірусом мавпячої віспи чи вірусом простого герпесу з ураженнями грудей, прийомі матір’ю деяких ліків чи проходженні нею діагностики з радіологічними препаратами. Годування грудьми відновлюють після подолання вказаних клінічних перешкод.

Тимчасове припинення годування грудьми, але з продовженням зціджування молока для годування дитини рекомендується за наявності у матері нелікованого активного туберкульозу або активної вітряної віспи, яка розвинулася протягом 5 днів перед пологами до 2 днів після пологів.

Матері повинні мати можливість та прагнути відновити грудне вигодовування після консультації з лікарем, щоб визначити, коли більше не існує ризику поширення інфекції. Адже грудне вигодовування — це запорука здоров’я дітей!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.cdc.gov та www.drlz.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті