Як уникнути похмілля?

29 Грудня 2023 12:18 Поділитися

Новий рік на порозі! А значить попереду свято, що у більшості випадків не обійдеться без вживання алкоголю. І багатьом, напевно, не вдасться уникнути похмільного синдрому, що за цим слідує. На жаль, «магічної» таблетки, яка б могла попередити або швидко усунути симптоми похмілля, не існує. Проте є низка засобів і порад, які можуть полегшити «важку» післясвяткову симптоматику. Сучасні дослідження вказують, що перспективним методом допомоги при похміллі, можуть стати пробіотики (Fuenzalida C. et al., 2021).

Чому виникає похмілля?

Похмілля характеризується сукупністю неприємних фізичних і психічних симптомів, які можуть виникати після випадку значного вживання алкоголю: втома, головний біль, підвищена чутливість до світла та звуку, почервоніння очей, біль у м’язах, спрага, підвищення артеріального тиску, прискорене серцебиття, тремор, підвищене потовиділення, запаморочення, відчуття обертання кімнати, можливі когнітивні порушення та розлади настрою (депресія, тривога, дратівливість) тощо. Конкретний набір симптомів та їх інтенсивність можуть відрізнятися від людини до людини та від випадку до випадку (Swift R. et al., 1998).

Алкоголь зумовлює вироблення сечі, пригнічуючи виділення гормону (тобто антидіуретичного гормону або вазопресину) з гіпофіза, що, у свою чергу, перешкоджає ниркам реабсорбувати воду і тим самим призводить до збільшення утворення сечовиділення. Підвищене потовиділення, блювання та діарея, що часто виникають під час похмілля, теж можуть призвести до додаткової втрати рідини та дисбалансу електролітів та, відповідно, — зневоднення (наявні такі симптоми, як спрага, слабкість, сухість слизових оболонок, запаморочення).

Алкоголь безпосередньо подразнює шлунок і кишечник, викликаючи запалення слизової оболонки шлунка (гастрит) і затримку випорожнень, особливо коли вживаються напої з високим вмістом спирту (більше 15 %). Будь-який або всі ці фактори можуть призвести до болю у верхній частині живота, нудоти та блювання.

Гіпоглікемія, викликана алкоголем, зазвичай виникає після запою протягом кількох днів у залежних від алкоголю людей, які не вживають їжу. У такій ситуації тривале вживання алкоголю в поєднанні з неправильним харчуванням не тільки знижує вироблення глюкози, але й виснажує її запаси, що зберігаються в печінці у формі глікогену.

Незважаючи на те що алкоголь чинить седативну дію, втома, яка відчувається під час похмілля, є результатом руйнівного впливу алкоголю. Сон стає коротшим і гіршим за якістю через рикошетне збудження, що призводить до безсоння (Swift R. et al., 1998).

Як лікувати?

Варто пам’ятати, що повторне вживання алкоголю, яке нібито «лікує» похмілля, лише посилює існуючу токсичність від уже вжитого, і ускладнює процес відновлення в організмі. Щодо того, що час — найкращий «лікар», то це правда, адже вираженість симптомів похмілля зазвичай дійсно зменшується протягом 8–24 год (Swift R. et al., 1998).

На практиці ж не завадить мати в аптечці антациди, які можуть полегшити нудоту та симптоми гастриту, та нестероїдні протизапальні препарати для зменшення вираженості головного і м’язового болю. Протидіяти втомі та нездужанню допоможе чашка міцної кави (Swift R. et al., 1998).

Останні наукові дослідження доводять, що при надмірному споживанні алкоголю корисно вживати пробіотики, що можуть допомагати розщеплювати та детоксикувати ацетальдегід. Перешкоджаючи накопиченню цього токсичного побічного продукту метаболізму алкоголю, можна уникати появи симптомів похмілля (Jung S.J. et al., 2021). До того ж вони будуть корисними, якщо є розлад шлунку або діарея після вживання надмірної кількості алкоголю. Зокрема, пробіотичні бактерії штаму Bacillus clausii, які містяться у складі лікарського засобу Ентерожерміна та Ентерожерміна Форте, які, окрім антидіарейного ефекту, здатні синтезувати різні вітаміни, особливо групи В, сприяють корекції дисвітамінозу, а завдяки метаболічній активності дозволяють досягти неспецифічного антигенного та антитоксичного ефекту.

Визначено також, що вживання фруктів, фруктових соків або інших продуктів, що містять фруктозу, знижує інтенсивність похмілля. А продукти, що містять складні вуглеводи, такі як тости або крекери, можуть протистояти низькому рівню глюкози в крові у людей з гіпоглікемією і, можливо, можуть полегшити нудоту. Крім того, достатній сон може зменшити втому, пов’язану з недосипанням. Вживання достатньої кількості безалкогольних напоїв під час і після вживання алкоголю може зменшити спричинене ним зневоднення (Swift R. et al., 1998).

Ну і найкращий «лайфхак» уникнути похмілля — не вживати алкоголю! Але кого ж зупинить таке правило, тим більше під час свят?!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті