Чому виникає цистит?

09 Січня 2024 5:18 Поділитися

Цистит — це запалення сечового міхура. Найчастіше виникає через інфекцію, спричинену бактеріями (що може стати серйозною проблемою для здоров’я, якщо інфекція пошириться на нирки). Інфекція сечовивідних шляхів зазвичай виникає, коли бактерії ззовні потрапляють у сечовивідні шляхи через уретру і починають розмножуватися. Більшість випадків циститу спричинені Escherichia coli (кишкова паличка), що «мешкає» в кишковому тракті людини. Але інфекцію можуть викликати й інші види бактерій. У жінок уретра коротша, ніж у чоловіків. Це означає, що бактерії з вищою ймовірністю можуть потрапити до сечового міхура і викликати інфекцію.

Проникнення мікроорганізмів у сечовивідні шляхи можливе різними шляхами, зокрема через погану гігієну. Бактеріальні інфекції сечових шляхів іноді можуть розвиватися у жінок після статевого акту. Також цистит часто пов’язують із переохолодженням. Холод і переохолодження можуть порушити природний захисний бар’єр і знизити імунний захист, що може зумовлювати проникнення бактерій і їх розмноження.

Також причиною циститу може бути реакція на певні ліки, речі, які можуть подразнювати сечовий міхур (наприклад засоби гігієни, сперміцидний гель або тривале використання катетера) або ускладнення іншого захворювання.

У разі якщо цистит спричинений бактеріями, лікування зазвичай передбачає прийом антибіотиків. Для того щоб дізнатися, що саме викликало запальний процес, а також перевірити на чутливість до антибіотиків, як правило, призначають лабораторні аналізи, зокрема бакпосів сечі. Також у складі комплексного лікування можуть застосовуватися препарати на основі рослинної сировини (Канефрон, Тринефрон, Уролесан та ін.).

Лікування інших видів циститу залежить від його причини.

Ознаки та симптоми циститу можуть включати часті позиви до сечовипускання; біль або печіння при сечовипусканні; часте виділення невеликої кількості сечі; кров у сечі (гематурія); каламутну сечу або сечу з різким неприємним запахом; дискомфорт у ділянці таза; біль внизу живота; незначне підвищення температури тіла. У разі наявності цих симптомів варто звернутися до лікаря.

Що робити, щоб запобігти циститу?  Пийте багато рідини, особливо води, та регулярно відвідуйте туалет; якщо є бажання до сечовипускання, не відкладайте відвідування туалету; протирайте зовнішні статеві органи спереду назад; омивайте зовнішні статеві органи водою до і після статевого акту; якомога швидше випорожніть сечовий міхур після статевого акту; надавайте перевагу душу, а не ванній; тримайте статеві органи в чистоті та сухості.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті