Нові тенденції у лікуванні деяких алергічних хвороб

11 Січня 2024 3:12 Поділитися

Алергічні захворювання (алергічний риніт, бронхіальна астма, атопічний дерматит, харчова алергія, екзема) є системними захворюваннями, спричиненими порушенням імунної системи. Постійне зростання захворюваності на таку патологію привертає все більше уваги, що супроводжується високою частотою рецидивів. Патогенез алергічних захворювань є складним і включає багато факторів, зокрема середовище матері та плода, середовище проживання, генетику, епігенетику та імунний статус організму. Зі швидким розвитком імунології, молекулярної біології та біотехнології розроблено багато нових терапевтичних методик та ліків, застосування яких розширює можливості надання медичної допомоги при алергічних захворюваннях (Wang J. et al., 2023).

Принципи лікування

У теперішній час медикаментозна терапія залишається наріжним каменем лікування алергічної патології та включає застосування інтраназальних глюкокортикоїдів, пероральних та інтраназальних H1-антигістамінних препаратів та антагоністів лейкотрієнових рецепторів. На жаль, така фармакотерапія контролює симптоматику лише під час тривалого застосування, проте не забезпечує стійкої ефективності після припинення прийому препаратів (Zhou F. et al., 2022).

Сучасний терапевтичний менеджмент алергічної патології

  • Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує алергенну імунотерапію — етіологічне лікування алергічних захворювань І типу, спричинених специфічними алергенами, яке досягається шляхом підвищення імунної толерантності організму до алергенів, як єдиний етіологічний метод лікування алергічних захворювань, що ефективно контролює симптоми алергії, модифікує природний перебіг алергічного риніту та знижує ризик розвитку нових алергічних реакцій (Zhou F. et al., 2022).

У дослідженнях доведено, що алергенна імунотерапія помітно зменшує вираженість симптомів у пацієнтів, змінює процес захворювання та покращує якість життя алергіків. Але щоб підвищити профіль безпеки та зручність для пацієнтів, варто враховувати й способи доставки лікарського засобу — окрім підшкірної та сублінгвальної імунотерапії, перспективною методикою є пероральна імунотерапія (Wang J. et al., 2023).

Препарат акалабрутиніб, схвалений Управлінням з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) для лікування лімфом шляхом інгібування тирозинкінази Брутона (BTK), ферменту всередині клітин, може бути потенційним засобом для запобігання анафілаксії у людей з харчовою алергією на арахіс (Suresh R.V. et al., 2023).

  • Як сказано в одному з афоризмів: «Все нове — це добре забуте старе!». Більш широкі дослідження лікарських засобів, які вже застосовуються тривалий час у медичній практиці, теж показують свої позитивні результати. Зокрема, в дослідженнях визначено, що антигістамінний препарат кетотифен, який має стабілізувальні та антигістамінні властивості гладких клітин, може бути ефективним засобом лікування одного з поширених алергічних захворювань — алергічного кон’юнктивіту (Dou X.Y. et al., 2023).
  • Багатьом пацієнтам із алергією на пеніцилін вдалося видалити ярлик алергії за допомогою простої процедури, відомої як «пряма пероральна проба» в рамках багатоцентрового рандомізованого контрольованого дослідження, відомого як Правило клінічного прийняття алергії на пеніцилін для забезпечення прямого перорального введення пеніциліну (Penicillin Allergy Clinical Decision Rule to Enable Direct Oral Penicillin Challenge (PALACE)) (Copaescu A.M. et al., 2023).
  • У низці досліджень підтверджується важлива роль пробіотиків у регуляції імунної системи організму, а також їх вплив на різні стадії аутоімунних захворювань. Тому їх застосування має велике значення, особливо для лікування алергічного риніту (Liu P. et al., 2022).
  • Вчені Каліфорнійського університету в Сан-Франциско наближаються до розв’язання проблеми свербежу, що є провідним проявом «хибного кола» при атопічному дерматиті. Вони виявили цикл зворотного зв’язку, зосереджений на одному імунному білку під назвою IL-31, який одночасно викликає свербіж та усуває запалення. Отримані результати добре узгоджуються з тим, що дерматологи все частіше бачать у новому препараті немолізумаб, який блокує IL-31 і був розроблений для лікування екземи (Marlys S. et al., 2023).
  • Під час дослідження молекулярних чинників тяжкої бронхіальної астми та її загострення, спричиненого риновірусом, виявлено, що люди з обома типами хвороби можуть отримати користь від лікування, що передбачає блокування взаємодії між молекулою, яка називається фактором вивільнення гістаміну (HRF), і антитілами, які називаються імуноглобуліном Е (IgE) (Kawakami Y. et al., 2023).

Незважаючи на наявність низки нових наукових досліджень та відкриттів, що присвячені алергічним захворюванням, повністю здолати цю патологію поки не вдалося. Але вчені не припиняють пошуку. Тому сподіваємося вже в недалекому майбутньому побачити препарат, який зможе допомогти здолати алергію та всі її прояви.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.sciencedaily.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті